Zwart aan zet en wint
Zwart aan zet en wint Foto: René Punt

Bij BSV is er ruimte voor nieuw (jeugd)talent

BERGEN OP ZOOM - Het jeugdschaken is steeds in beweging. Soms stoppen jeugdspelers om zich op de studie te richten, soms om andere redenen. BSV raakte dit jaar drie van haar sterkste jeugdschakers kwijt. Twee om studieredenen en een jeugdspeler verkoos het om in Roosendaal te gaan schaken.


Maar als er jeugdspelers weg gaan, komen andere talenten naar voren. En er is een nieuwe toeloop van toekomstige talenten. Doordat BSV in het gelukkige bezit is van een groot aantal gediplomeerde schaaktrainers is er ruimte voor nieuw talent. BSV gebruikt de stappenmethode voor haar lessen, maar ondersteunt scholen met het chessity programma. Maar dan nu de nieuw gestarte competitie.


Koningsgroep

Er zijn inmiddels drie ronde gespeeld en de strijd lijkt zich toe te spitsen tussen William van Heerebeek en Martin Schoones die alle drie hun partijen hebben gewonnen. Maar ook Kevin Huang is met 2 uit 3 nog een kanshebber.


Torengroep

In de torengroep zijn David Zhou en Maurits de Groot nog ongeslagen. Zij hebben beiden slechts twee partijen gespeeld en staan met 2 uit 2 bovenaan. Maar ook Marius Bakx is nog ongeslagen, maar heeft maar één partij gespeeld.


Pionnengroep

Ook in deze groep zijn er twee koplopers t.w. Melle van Coevorden en Jens Groenveld, beide met 2 uit 2. Maar ook Anna van der Heiden is nog ongeslagen, zij staat met 1 uit 1 op de 3e plaats.


Schaaklocatie

De jeugd van BSV traint en speelt tegenwoordig, net als de senioren, in de Dependance Sport & Beweging van RSG 't Rijks, Rijtuigweg 4 4611 EL Bergen op Zoom. De jeugd krijgt haar trainingen van 18.30-19.00 en de competitie van 19.00 – 19.30. Informatie over het jeugdschaken kan ingewonnen worden aan de zaal of via info@bozschaak.nl.


Schaakpuzzels

Het is alweer lang geleden dat er jeugdschaaknieuws werd gegeven in dit blad, maar de laatste stelling was als volgt. Wit: Kg1, Da7, Ta3, Td1, Lb2 en pi: f2 en h2. Zwart: Kg8, Dh7, Tf8, Th3, Ld3 en pi: f6 en g5. Bij zo’n probleem wordt er natuurlijk eerst gekeken naar hoe het materieel staat. Nu dat is gelijk, dan zijn er dreigingen en vervolgens over hoe kan er eventueel materiaal gewonnen worden zonder dat de tegenstander kansen krijgt. Materieel staat het gelijk, zwart dreigt natuurlijk de pion op h2 te slaan en dan toegang te krijgen tot de witte koning. Maar wit kan dit allemaal oplossen door: 1. Dxh7 Kxh7 (of Txh7) 2. Txd3. Het beste is Taxd3, maar ook T1xd3 is prima. Wit staat een loper voor en de zwarte dreigingen zijn weg.

Het nieuwe probleem komt uit één van de lessen van stap 2, zie diagram. Het thema was: hoe zet zwart een penning op? Die penning zal in deze stelling ook zwart de winst opleveren. Dus aan u om die penning te vinden en na te gaan wat er verder gebeurt.[n]