Afbeelding
Foto: Marco van de Burgwal

Boswachter Marijke Lieman over herfst op Tholen: ‘Het eiland biedt zoveel mooie pareltjes’

Door: Melissa Schuurman Algemeen

THOLEN - Als we naar buiten kijken is het duidelijk dat de herfst is aangebroken. Het wordt weer kouder waardoor we weer wat vaker binnen blijven. Maar misschien is dit juist het moment om de natuur op te zoeken. De natuur is aan het veranderen en dat zorgt voor een prachtige taferelen. Maar wat kan je eigenlijk allemaal zien in de natuur? Boswachter Marijke Lieman geeft ons advies en vertelt ons waar wij op kunnen letten als wij een prachtige herfstwandeling maken.

Marijke Lieman is Boswachter Publiek bij Staatsbosbeheer in Zeeland. Dat doet ze inmiddels al vijftien jaar. Daarvan werkt ze acht jaar op Schouden-Duivenland en Tholen.

Wat voor dieren leven er in de Thoolse natuur?
“Onze gebieden op Tholen zijn vooral ingericht voor de kustbroedvogels en de weidevogels. Denk hierbij aan de vele buitendijkse schorren en slikken, de Schakerloopolder, de Scherpenissepolder, Het Rammegors enzovoorts. Deze gebieden zitten vaak vol met vogels die met laag water op de Oosterschelde foerageren en met hoog water overtijen in deze gebieden. Ze poetsen daar hun veren, rusten uit en in het broedseizoen broeden ze daar. Eén van de meest bijzondere dieren is de steltkluut die in het voorjaar kunt zien. Dit is een zeer elegante vogel die zeldzaam is in Nederland maar broedt in deze gebieden. Het allermooiste was wel het broedgeval van de bijeneter: een felgekleurde vogel die vooral hommels eet.”

Kun je als natuurbezoeker ook dieren tegenkomen? 
“De kustbroedvogels kan je heel goed bekijken vanaf de dijken of vanachter één van de vogelkijkschermen die we in de natuurgebieden hebben staan. Zeker op het moment dat het hoogwater wordt op de Oosterschelde zie je honderden vogels naar de natuurgebieden vliegen. Vleermuizen kan je heel goed zien aan een bosrand, als je met een excursie meegaat, leer je veel over deze vliegende zoogdieren. Reeën en vossen kan je overal op Tholen tegenkomen. Die schuilen vaak in de bosjes maar foerageren op de akkerlanden. Wil je een wandeling maken met ‘hert-garantie’ bezoek dan de Boswachterij Westerschouwen, hier kom je altijd wel damherten tegen. De meeste kans om dieren te spotten heb je als je ‘s morgens vroeg gaat óf tegen de schemering. Draag onopvallende kleding, neem een verrekijker mee en wees stil. Ga ergens een tijdje zitten, dan zie je vanzelf allerlei dieren voorbij trekken, van spinnetjes tot egeltjes.”

Wat kunnen we als recreanten verwachten van de Thoolse natuur/bossen?
“Voor een kleine wandeling zijn de bossen op Tholen heerlijk, afwisselend en rustig. Ga met je (klein)kinderen eikeltjes en beukennootjes zoeken. Verwonder je over de vele paddenstoelen dit jaar. Zoek sporen van dieren in de klei. Of onderzoek het onderwaterleven van de Oosterschelde bij de getijdenbakken bij Gorishoek. Tholen biedt zoveel mooie pareltjes, met bijna overal uitzicht over het zilte water.”

Kunt u tips geven hoe je jezelf goed voorbereidt op een bezoek aan de natuur?
“Zorg voor goed wandelschoeisel. Draag een lange broek in verband met de teken en controleer je na afloop van een natuurwandelling. Neem een flesje water mee als je langere tocht wilt maken. Een opgeladen telefoon is niet alleen handig voor de foto’s maar ook om de weg terug te vinden. Een verrekijker is aan te raden als je wild wilt gaan spotten.”