Agrarische avond bij Vrouwen van Nu Sint Maartensdijk

SINT-MAARTENSDIJK - Vrouwen van Nu, de grootste landelijke vrouwenvereniging heeft in samenwerking met LTO Vrouw in bedrijf het initiatief genomen voor de opstart van een landelijk voedselplatform.


In het kader hiervan heeft de afdeling Sint Maartensdijk Liesbeth Versluijs-Pons uitgenodigd voor een lezing vanuit de praktijk tijdens de ledenavond van achttien oktober j.l. Liesbeth runt samen met haar man een agrarisch landbouwbedrijf in Scherpenisse. Zij illustreerde haar verhaal met beelden en informatie op een groot scherm in Haestinge.

Er kwamen vele aspecten aan bod zoals: is voedsel vanzelfsprekend? efficientie, mechanisatie, innovatie, financien, kennis, technologie enz. Verder vertelde zij over het hele proces van de aardappelteelt van boer naar consument en zei verder blij te zijn dat de agrariers in tijden van droogte op eiland kunnen beschikken over zoet water om te beregenen. Daarna begeleidde Liesbeth de uitvoerige discussie over onderwerpen als eerlijke voeding voor eerlijke prijzen, voedsel van ver of dichtbij, de schijf van vijf anno 2022. Uiteraard kwamen daarbij ook het klimaat, duurzaamheid en biologisch telen ter discussie. Zijzelf leveren daarin een bijdrage met zonnepanelen, gps-systemen, nestkasten voor verschillende vogelsoorten, akkerranden enz. Zo is hun bedrijf deels gangbaar en biologisch. Na de pauze heeft Arie de Viet foto's getoond hoe in vroegere tijden vanuit o.a. de haven van Sint Maartensdijk het transport van agrarische producten werd georganiseerd. Er vertrokken zelfs schepen met aardappelen vanuit de haven naar Engeleand. Ook waren er beelden van de vroegere veiling, waar nu het bedrijf van Dacomex is gevestigd. Vervolgens was er nog een quiz waarbij de aanwezige dames met kleurenkaartjes hun antwoord kenbaar konden maken. Er was voor dit onderwerp grote belangstelling vanuit de leden. Liesbeth en Arie hebben hier veel voorbereidend werk voor verzet zodat we zeker kunnen terugzien op een leerzame en interessante avond. Beiden werden dan ook hartelijk bedankt door voorzitter Bets Sturris met een kistje gevuld met streekproducten. De volgende bijeenkomst wordt een creatieve middag op donderdag 10 november in Haestinge.[n]