Wit zet en wint
Wit zet en wint Foto: René Punt

Bergse jeugdschakers leveren weer strijd

BERGEN OP ZOOM - Op de laatste avond voor de herfstvakantie hebben de Bergse jeugdschakers weer strijd geleverd, uiteraard na de trainingen. In de meeste groepen wordt steeds duidelijker wie de kanshebbers zijn voor periodewinst.


Koningsgroep

In de koningsgroep heeft Martin Schoones zijn eerste halve verliespunt moeten incasseren tegen Raoul Eestermans. Maar desondanks is hij nu alleenheerser in deze groep met een score van 3½ uit 4. Zijn naaste belagers hebben afgelopen week niet gespeeld. Die belagers zijn William van Heerebeek, die 3 uit 3 heeft en dus nog zonder puntverlies en Kevin Huang die 2 uit 3 heeft. De andere spelers in deze groep zijn waarschijnlijk kansloos voor de winst in de poule.


Torengroep

Er zijn nog twee spelers zonder puntverlies. Dat zijn David Zhou met 3 uit 3 en Marius Bakx met 2 uit 2. Maurits de Groot heeft 2 uit 3 en kan dus nog een rol spelen in de kampioensreeks voor deze periode. Vooral de strijd tussen David en Marius belooft dus spannend te worden.


Schaak

In deze groep zijn er drie spelers zonder puntverlies. Toch is vooral Jens Groenveld de grootste kanshebber, hij heeft namelijk al zijn drie partijen gewonnen. Tobin Windsma en Anna van der Heijden hebben 1 uit 1.


Jeugdschaken

Ondanks dat in de competities een prestatie moet worden geleverd is het schaken bij de jeugd er vooral op gericht om de jeugdspelers zichzelf te laten verbeteren. Zoals al eerder vermeld is, wordt dit gerealiseerd door de trainingen met de Stappenmethode.

In de herfstvakantie, dinsdagavond 25 oktober zal er geen schaken zijn. De eerstvolgende jeugdavond is dus op dinsdag 1 november. Volgende week zal er dus ook geen jeugdartikel in De Bode staan. Ten overvloede mogelijk: er wordt door de jeugd op de dinsdagavonden gespeeld van 18.30 – 19.30 en op de vrijdagavonden vanaf 19.30 voor de senioren in de Dependance Sport & Beweging van RSG 't Rijks, Rijtuigweg 4 4611 EL Bergen op Zoom. Informatie ook via info@bozschaak.nl.


Schaakpuzzels

Allereerst het schaakprobleem van vorige week. Wit: Kg1, Da1, Te3, Pc1, pi: a3, b2, c4, e6, g2 en h3. Zwart: Kh8, Dh5, Tf8, Pd6, pi: a5, b6, c7, g7 en h6. De opgave was hoe kan zwart middels een penning beslissend voordeel verkrijgen? Zwart zet de penning op via: 1. Dc5 er kan dan volgen: 1. …. e7. 2. Dxe3+ Kh1 3. Dxe7 en zwart staat een toren voor. Ook andere zetten voor wit zijn onvoldoende omdat de witte toren niet kan worden gedekt. Let vooral ook op de onhandige plaats waar de witte dame staat. Die heeft weinig bewegingsvrijheid.

Het nieuwe aangepaste probleem, zie diagram, komt uit de lessen van Stap 3, zie diagram. De vraag krijgt wit een winnende stelling? Het thema van de lessen was “verleiding”.[n]