Logo FTGBoZ
Logo FTGBoZ Foto: Bakx Reclamestudio VOF

Project Faces To Graves op oorlogsbegraafplaatsen

BERGEN OP ZOOM - Iedere naam op onze begraafplaats heeft een gezicht en een verhaal. Iedere naam staat voor een jonge man die zijn thuis, zijn familie, ouders, vrouw, kinderen, achterliet en een onbekende en gevaarlijke reis begon. Die reis eindigde hier in Nederland. Voor onze vrijheid. Wij zijn het aan hen verplicht om hun naam en hun verhaal blijvend in herinnering houden.


In Nederland hebben we onze vrijheid te danken aan de geallieerde legers die ons in 1944 en 1945 hebben bevrijd van de Duitse bezetter. Tijdens de bevrijding van vooral Zuidwest-Nederland hebben veel soldaten hun leven gegeven. Deze soldaten liggen op verschillende begraafplaatsen in Europa. De soldaten die in het Zuidwesten van ons land gesneuveld zijn liggen bijna allemaal op de Canadese Oorlogsbegraafplaats en op de Algemene Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. Naast de Canadese begraafplaats aan de Ruytershoveweg vind je de Algemene begraafplaats. Op deze begraafplaats zijn niet alleen militairen begraven met de Britse nationaliteit maar ook militairen van andere nationaliteiten. Als je over deze twee erevelden loopt, lees je op de stenen alleen de naam, leeftijd en het Regiment van de soldaten. Maar wie waren deze mannen en die paar vrouwen eigenlijk? In het project Faces To Graves Bergen op Zoom wordt onderzoek gedaan naar de achtergronden van al die gesneuvelde soldaten en met behulp van de dienstdossiers kan een biografie, een persoonlijke verhaal, worden opgesteld. Alle biografieën worden opgenomen in een virtueel monument, www.facestogravesbergenopzoom.nl en worden ze aangeboden aan het Educatief Centrum in het, nog te realiseren, Bezoekersinformatie-centrum Militaire Erevelden Brabantse Wal in Bergen op Zoom.

Contact: Bent u familie van een soldaat die begraven ligt op een van de twee oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom of kent u zijn familie? Heeft u een verhaal, foto's, krantenknipsels of andere documenten of wilt u onderzoek doen naar de achtergronden van een gesneuvelde soldaat die begraven ligt op de Canadian War Cemetery of de General War Cemetery? Neem contact op met het onderzoeksteam van Faces To Graves Bergen op Zoom: info@facestogravesbergenopzoom.nl. Facebook Faces To Graves - Bergen op Zoom.[n]