Afbeelding
Foto: Lisanne Timmermans

Lisanne (28) is de nieuwe wijkagent op Tholen: ‘Ik ben graag in contact met mensen’

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN - Sinds 1 oktober kent Tholen een nieuwe wijkagent: de 28-jarige Lisanne Timmermans. Na zes jaar gewerkt te hebben op het politieteam in Bergen op Zoom, vond zij het tijd voor een nieuwe stap.

Lisanne, kun je eens vertellen waarom je ervoor hebt gekozen om wijkagent te worden op Tholen? 
“De afgelopen jaren heb ik eigenlijk heel veel taakaccenten gedaan. Dat wil zeggen dat je je focust op bepaalde onderwerpen. Ik richtte me onder andere op drugsoverlast en de laatste jaren was ik ook veel bezig met de jeugd. Ik heb zelf heel bewust gekozen voor deze overstap. Ik had namelijk wel wat meer behoefte aan verdieping.”

Wilde je altijd al agent worden? En waarom?
“Toen ik achttien was wilde ik gewoon heel graag mensen helpen en ‘boeven vangen’. Dat was toen de reden dat ik begon bij de politie. Inmiddels weet ik dat het werk als agent veel meer is dan dat. Ik vind de afwisseling van het vak heel leuk. Het ene moment ben je bezig een hulpbehoevend iemand te helpen, het andere moment sta je boeven te vangen.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
“Ik werk onregelmatig. Dat wil zeggen dat ik afwissel tussen ochtend-, middag- en nachtdiensten. Mijn dagen hebben geen vast patroon. Ik kijk gewoon waar men mij nodig heeft. Het bureau zit in Bergen op Zoom, maar bij het gemeentehuis in Tholen zit ons steunpunt. In principe werd ik vanuit daar.

De ene keer heb ik een ‘belaste dienst’; dan moet ik alle 112-meldingen doen. Maar als ik een vrije dienst heb, dan ben ik in principe gewoon aanwezig in de wijk. Mijn dagen bestaan nu vooral nog uit kennismaken met mensen, maar dat is omdat ik net begonnen ben. Ik heb zin om straks voorlichtingen te gaan geven op bijvoorbeeld scholen. Dat vind ik altijd leuk om te doen.”

Wat vind je het leukste aan het beroep?
“Ik ben graag in contact met mensen. Daarnaast ben ik ook graag op en onderweg met mijn fiets. Naast wijkagent ben ik namelijk ook biker. Ik merk dat, wanneer ik op de fiets ben, mensen mij eerder aanspreken. Ik denk toch dat mensen de drempel dan minder hoog vinden, dan wanneer je met een gesloten bus rondrijdt. Naast het menselijk contact en het fietsen, vind ik het heel leuk om voorlichtingen te geven en preventief werk te doen.”

En wat vind je minder leuk?
“Dat zijn de overleggen. Er moeten contacten onderhouden worden tussen de verschillende ketenpartners en burgers. Om die overleggen sta ik nooit echt te springen. Ik ben het liefst gewoon bezig met mijn werk en ik ben graag onder de mensen. Maar goed, die overleggen horen er ook gewoon bij.”

Welke thema’s vind jij het belangrijkste?
“Ik vind het leuk en belangrijk om bezig te zijn met social media. Ik denk ook dat daar op Tholen nog wel wat winst te behalen valt. Ik ben op Instagram te volgen via Wijkagenten_tholen_steenbergen. Via die pagina probeer ik dagelijkse werkzaamheden, maar ook dingen die spelen in de wijken, te delen met mijn/onze volgers. Op die manier kun je jezelf een gezicht geven. Ook is de jeugd via social media makkelijker te bereiken.

Mochten mensen in contact met mij willen komen, dan kan dat zeker. Dat kan dus via Instagram, maar ook via het landelijke politienummer (0900 8844). Mensen kunnen eigenlijk contact opnemen voor alles en nog wat. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het bijvoorbeeld fijn vinden om een gezicht te hebben bij hun wijkagent. Dan kom ik gewoon even langs om een kopje koffie of thee te drinken.”