Afbeelding

Zeeuwen gaan 9,5 procent meer waterschapsbelasting betalen komend jaar

Door: Bregje Kop Algemeen

ZEELAND - De belastingtarieven van het waterschap Scheldestromen stijgen volgend jaar met gemiddeld 9,5 procent. Dit is lager dan de eerder verwachtte 11 procent, maar het is nog steeds een ongewoon hoog percentage. 

Deze stijging wordt veroorzaakt door fors gestegen kosten in de taakuitvoering in het afgelopen jaar. De grootste kostenstijgers zijn de contractprijzen voor het maaien van wegbermen, slootkanten en het groenbeheer. Ook zijn de prijzen van het onderhoud van gemalen en stuwen fors gestegen. Daarnaast is de prijs van chemicaliën die nodig zijn voor het zuiveren van afvalwater sterk gestegen. Tevens zijn de prijzen van grondstoffen, materialen en energie van investeringsprojecten zeer sterk gestegen. 

De voornaamste oorzaak van de prijsstijgingen is de oorlog in Oekraïne. “Dit leidde tot een piek in de prijzen van energie, grondstoffen en materialen. De prijzen gaven sinds 2021 al een stijgende tendens weer als gevolg van het onverwacht snelle herstel van de economie na de Coronapandemie. Dit veroorzaakte een sterke stijging van de vraag naar producten. In oktober 2022 was de Nederlandse inflatie opgelopen tot 14,3 procent. Dit is het hoogste percentage sinds de Tweede Wereldoorlog. Voor volgend jaar wordt een inflatie van 4,3 procent verwacht”, aldus waterschap Scheldestromen. 

Gemiddeld gaan meerpersoonshuishoudens (huur en koop) tussen de 2 euro 17 cent en 3 euro 17 cent per maand meer betalen aan het waterschap. Alleenwonende huishoudens betalen tussen de 1 euro 33 cent en 2 euro 50 cent extra per maand. Dit sluit aan op de gemiddelde tariefstijgingen van de overige waterschappen. Agrarische bedrijven zijn gemiddeld tussen de 19 euro 8 cent en 53 euro 16 cent per maand meer kwijt aan het waterschap.  

Investeringen 2023 
“Het waterschap investeert ook in 2023, naast het uitvoeren van het noodzakelijke beheer- en onderhoudswerk. Hiermee wordt een impuls gegeven aan de kwaliteit van de uitvoering van het waterschapswerk en de veiligheid in Zeeland”, aldus het waterschap. “Voorbeelden van investeringen zijn de uitvoering van de dijkversterking te Hansweert, het uitvoeren van een dijkversterkingsproject in Sint-Annaland en het verzorgen van nieuwe aanlegvoorzieningen in het Veerse Meer.”