Afbeelding
Foto: Sint Anthonius

Sint Anthonius zet leerlingen aan het denken tijdens filosofielessen

Door: Bregje Kop Algemeen

OUD-VOSSEMEER - Nadenken over vragen en er met elkaar over praten, dat is de bedoeling van filosofie. Op basisschool Sint Anthonius in Oud-Vossemeer worden sinds voorjaar 2022 in alle groepen filosofielessen gegeven. Hierdoor leren de leerlingen al spelend kritischer naar vraagstukken te kijken. Hiermee wordt al gestart in groep 1.

Vorig schooljaar startte basisschool Sint Anthonius al met de filosofielessen van Kleine Grote Denkers. De Lowys Porquin Stichting (LPS), waaronder basisschool Sint Anthonius valt, is vorig jaar een samenwerking aangegaan met Ruud Verbraak en Kilian Schaap, de bedenkers Kleine Grote denkers. Ruud en Kilian vinden filosofie en spel de perfecte tools om iedereen in de klas aan het denken te zetten. Hun verwondermethode zit vol met prikkelende vragen en activerende spelvormen. Het doel is dat kinderen leren om te beschrijven wat ze denken.  Ook leren kinderen tijdens de filosofielessen dat er niet altijd één waarheid is en iedereen een mening heeft, zolang ze deze maar onderbouwen is het goed. 

De spellen zijn ontwikkeld in samenwerking met ruim 200 leerkrachten die werkzaam zijn op één van de scholen van LPS omdat de visie op leren en ontwikkelen van LPS en de bedenkers van Kleine Grote denkers erg overeenkomt. In het afgelopen schooljaar is het team van Sint Anthonius geschoold door de bedenkers van de methode en is langzaam opgestart om filosofie een plek te geven in het programma op hun locatie. 

Kritisch en creatief
“We vinden dat we onze leerlingen moeten klaarmaken voor de maatschappij van morgen en daarvoor is meer nodig dan alleen taal, spelling, lezen en rekenen’. In het onderwijs ligt nog veel de nadruk op kennisoverdracht, wij vinden dat kinderen ook iets anders nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen tot fijne, gelukkige volwassen mensen”, aldus Léonie Jansen, directeur van Sint Anthonius.

“Het lesmateriaal van Kleine Grote Denkers past daarom ook goed bij de weg die we als team ingeslagen zijn. We waren hiervoor al twee jaar bezig om het kritisch en creatief denken van de leerlingen te stimuleren en te verbeteren. Hierin merkten we dat met name de houding van de leerkracht bepalend is voor de toename van creativiteit en een kritische houding bij kinderen. We zijn elke dag heel bewust bezig met de vraag hoe je als leerkracht reageert op een kind, we willen onszelf steeds meer opstellen als coach. Daarbij merken we dat we kinderen meer en meer kunnen betrekken bij hun eigen leerproces door ze steeds open vragen te stellen en ze steeds zelf te laten nadenken.  Filosoferen sluit hier perfect op aan. De leerkracht stelt in de filosofieles namelijk heel veel vragen en de kinderen mogen kritisch zijn. We proberen dit leerkrachtgedrag en deze houding ook door te trekken in de andere lessen, verspreid over de hele dag. Op onze locatie worden leerkrachten hierin gecoacht en praten ze hierover met elkaar in leerteams.”