Foto: Jacoline de Boer

'We kijken beiden vooral naar de toekomst'

Ze zijn de derde en vierde generatie in het bedrijf. Aan stoppen denken ze beiden nog lang niet en plannen voor de toekomst zijn er dan ook meer dan genoeg. Albert en Wouter Cuelenaere zijn oom en neef en runnen samen autobedrijf Cuelenaere met bijbehorend tankstation in Steenbergen.


Albert jij bent de derde generatie?

"Ja klopt, mijn opa is ooit begonnen. Toen hij gestopt is, is mijn vader met twee broers verdergegaan. Toen mijn vader gestopt is, werd het overgenomen door mijn twee broers. Ik kwam er later pas bij. In 2018 besloten mijn broers er mee te stoppen en toen kwam Wouter, mijn neefje officieel in het bedrijf. Het is dus een echt familiebedrijf".

Wouter, hoe is het voor jou om met je oom te werken? 

"Goed. Wij kennen elkaar al zo lang. Ik heb eerst voor hem gewerkt en elders en daarna ben ik dus mede-eigenaar geworden. Ik ben ooit onderaan begonnen. We houden privé en werk heel goed gescheiden maar we kunnen het gewoon heel goed met elkaar vinden. We kunnen ook gerust samen uit eten gaan en/of gaan stappen ondanks het leeftijdsverschil dat er is. Ook tussen onze gezinnen klikt het".

Verschilt jullie kijk op het ondernemen?

Albert: "Nee dat maakt eigenlijk geen verschil". 

Wouter: " We kijken vooral beiden naar de toekomst. We oriënteren ons breder. Deze maand krijgen we bijvoorbeeld zonnepanelen. Het zijn dingen waar we allebei dezelfde gedachtes over hebben dus daar discussiëren we nooit over. Dat is investeren in de toekomst".

Jullie vinden het beiden belangrijk om te investeren in de toekomst? 

Albert: "Ja, je moet wel vernieuwingen doen op zijn tijd. Ieder jaar hebben we wel een doel of een plan dat we proberen te realiseren. Over het algemeen lukt dat altijd. We hebben laatst nog een werkplek in onze werkplaats gecreëerd om auto’s uit te lijnen en om onderhoudt aan elektrische auto’s uit te voeren. Er komen uiteindelijk alleen maar meer elektrische auto’s en in dat soort dingen investeren we dan. Het is belangrijk om beslissingen op het juiste moment te nemen".

Zijn er ook investeringen geweest die heel goed voor het bedrijf zijn geweest?

Albert: "We zijn heel blij dat we met Bosch Carservice zijn verdergegaan en met het tankstation zijn we overgestapt van Total naar Avia, dat heeft beide goed uitgepakt".

Jullie hebben wel aardig wat tegengeslagen gehad.

Albert: "Ja,13 jaar geleden ging het autobedrijf failliet maar door altijd positief te denken zijn we daar wel weer heel snel bovenop gekomen. Je moet gewoon doorgaan, niet lullen maar poetsen". 

Wouter: "Ja inderdaad. We hebben wel aardig wat tegengeslagen gehad. Eerst het faillissement en toen is mijn broer verongelukt". 

Albert: "Ja en toen de tank werd vervangen hebben ze er terwijl de tank nog niet was aangesloten diesel ingestort. Dus de diesel liep zo weg, alles moest gesaneerd geworden. We liepen toen het risico weer failliet te gaan. Uiteindelijk nam Total de schuld op zich. En dat was nog niet opgelost, toen klapte er een slang die aangesloten zat op de motorolie. Alle olie liep zo de werkplaats in. Toen heb ik ook gezegd, dit is het laatste. Als er nu nog zoiets gebeurt, word ik postbode". 

Wouter: "Maar dan merk je wel dat we een familie zijn. We hebben met heel de familie zand geschept over de olie. Er moest tenslotte de volgende dag weer gewerkt worden. En nog steeds helpt de familie met hand- en spandiensten. Ook de broers die uit het bedrijf zijn gegaan. En dat is mooi want ook tijdens een kerstborrel is de familie er. Maar net zo goed medewerkers en oud-medewerkers".


Jullie zorgen goed voor je medewerkers dan?

Wouter: "Ja natuurlijk dat proberen we tot zover we dat kunnen. Kijk we zijn geen bedrijf wat enorm veel winst draait. Toen ik in het bedrijf stapte waarschuwde Albert mij al. Hij zei, om rijk te worden moet je hier niet komen werken".

Wat vind je zo fijn aan het ondernemen?

Wouter: "Ja de vrijheid. Alles wat je doet, daar krijg je de gevolgen van, zowel positief als negatief en dat maakt het zo interessant. Je wilt natuurlijk altijd de positieve uitslag hebben maar dat is niet altijd zo. Maar het geeft je wel de kans om jezelf te blijven ontwikkelen en je bedrijf te laten groeien". 

Albert: "Ik vind het leuk om gewoon voor mijzelf wat geld te verdienen. Zelf dingen beslissen".

Maar jullie ervaren ook nadelen?

Albert: " Ja je bent altijd de klos. Je moet altijd bereikbaar zijn. En dat hoort erbij maar soms is dat wel eens vervelend. Maar dat is eigenlijk het enige". 

Wouter: "Ja ik denk daar hetzelfde over. Er wordt vaak makkelijk over gedacht, over het ondernemen maar er komt gewoon heel veel bij kijken. Uiteindelijk ben je natuurlijk eindverantwoordelijke. En dat is positief maar dat kan ook zeker negatief zijn. Soms als je vakantie hebt bijvoorbeeld. Ik doe het werk gelukkig met veel plezier. Albert beschermt zichzelf door op zijn telefoon niet zijn mail te lezen. Ik hou daar helemaal niet van. Ik heb echt de mail op mijn telefoon staan. Ik wil niet als ik terugkom van vakantie eerst een hele stapel mails moeten lezen".

Zou dat een generatie ding kunnen zijn?

Wouter en Albert in koor: "Ja dat is echt een generatieding".

Jullie werken veel?

Wouter: "Ja we werken allebei zes dagen en daarbuiten moeten we altijd bereikbaar zijn. We proberen wel onze vrije tijd te borgen zodat de werk en privé balans er wel blijft. Al pak ik ’s avonds wel vaak mijn telefoon en dan ga ik mails lezen en beantwoorden". 

Albert: "Ja en ik doe dat niet. Al ga ik wel vaak ’s avonds gewoon nog naar de zaak en werk ik alsnog".

Toekomstplannen?

Albert: "Die zijn er genoeg. Het tankstation zal aangepast worden en meegaan met de tijd van elektrisch rijden. We hebben alles goed op de rit en kijken uit naar de toekomst. We hebben door de jaren heen echt een mooie klantenkring opgebouwd. En dat is mij ook heel erg bijgebleven toen wij failliet gingen. Toen we na een aantal weken weer opengingen kregen we zoveel brieven, bloemen en kaarten. Ik kwam er toen achter hoe blij mensen met ons waren".[n]

Afbeelding
Afbeelding