Eerder werd er in Rilland een hoogspanningsstation opgebouwd.
Eerder werd er in Rilland een hoogspanningsstation opgebouwd. Foto: Tennet

Gemeente wil nieuw hoogspanningsstation in noordelijke Auvergepolder

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorkeurslocatie aangegeven bij TenneT voor de bouw van een nieuw hoogspanningsstation. Als het aan het college ligt, komt de locatie BOZ-1 in aanmerking voor het nieuwe 380/150/20 kV-hoogspanningsstation dat in de buurt van Halsteren moet komen. BOZ-1 ligt in de noordelijke Auvergnepolder in de hoek van de kruising van de Glymesweg en Rubeerdijk. Deze locatie bevindt zich op circa 700 meter van de dichtstbijzijnde woningen.

In West-Brabant slibt het regionale elektriciteitsnet dicht. Het bestaande 150 kV-onderstation in Bergen op Zoom is volledig bezet en kan fysiek niet verder worden uitgebreid. Onder andere Sabic wil zijn eigen productieproces elektrificeren, maar op dit moment vraagt dat nog teveel energie wat niet geleverd kan worden. Ook bedrijven die zonnepanelen op hun dak willen plaatsen, dreigen niet te kunnen worden aangesloten. 

TenneT wil daarom een nieuw hoogspanningsstation bouwen in de Auvergnepolder met een aansluiting op de bestaande 380kV hoogspanningsverbinding. In de afgelopen periode is er onder andere al een omgevingsdialoog gevoerd met omwonenden en belanghebbenden waarbij meerdere zoeklocaties aan de orde zijn gekomen. Hier zijn vijf mogelijke locaties naar voren gekomen en later is daar nog een zesde locatie aan toegevoegd. De zes locaties zijn nader onderzocht op haalbaarheid. 

Tekst gaat door onder foto


“Er is objectief naar alle locaties gekeken. Om te komen tot een keuze zijn vervolgens de locaties op basis van een ruimtelijk kader beoordeeld. Hierbij scoren de twee noordelijke locaties BOZ-1 en 2 het beste. De zuidelijke locaties BOZ-4 en 5 vallen overtuigend af. Ook locatie BOZ-3 valt na het meewegen van het omgevingsbeeld af. Locatie BOZ-6, De Ster van Lepelstraat, is in alle opzichten de mindere van de andere vijf locaties”, stelt het college van burgemeester en wethouders.

Locatie BOZ-1 en 2 scoren gelijkwaardig. Beide locaties liggen op grote afstand van bestaande woningen en de steilhang (kenmerkende hoogteverschil van de Brabantse Wal). “Als er vervolgens op detailniveau naar de locaties wordt gekeken, is locatie BOZ-1 beter bereikbaar voor toekomstige aansluitingen en is er meer ruimte beschikbaar om het station in te passen. De bestaande kavelstructuren blijven hier behouden. Locatie BOZ-2 ligt meer beschut/afgeschermd in de omgeving. Het gevolg is echter ook dat er beperkte ruimte beschikbaar is en dat er in het noorden onbruikbare rest gronden overblijven. Dit leidt ertoe dat BOZ-1 de betere keuze is en de voorkeur heeft als vestigingslocatie voor het nieuwe hoogspanningsstation.”