Afbeelding
Foto: Luciënnefotografie

Stoom- en windkorenmolen van dezelfde oprichters

BERGEN OP ZOOM - Voordat het dorp Nieuw-Borgvliet ontstaat, is er sedert 1649 reeds een windmolen, door de ligging genaamd de Heimolen, voor het malen van meel voor Borgvliet en omliggende plaatsen. Die molen, type standerdmolen, is gebouwd in opdracht van de markiezin. De boeren van het betreffende gebied zijn gedwongen daar hun graan te laten malen. Het is dus een zogenaamde dwangmolen.

Het huidige Nieuw-Borgvliet begint rond 1860 een dorp te worden. In 1873 vestigt Johannes Baptist Jansen zich als bakker aldaar. Het zelfde pand, vandaag de dag Rembrandtstraat 83, gaat in 1878 ook bewoond worden door Jacobus Elst en wel als herbergier.


Uitbreiding

In najaar 1880 breiden beiden heren het pand uit met een stoommaalderij voor granen. Dit kan gevolg zijn van de mogelijke vernieling van de standerdmolen "de Heimolen” bij onweer in zomer 1880. De Heimolen wordt door beide heren gekocht in 1884.


Muurschildering

De maalderij wordt voorzien een muurschildering met een spreekwoord uit in ieder geval 1727. In 1890 vragen beide bevriende ondernemers een vergunning voor de bouw van een standerdmolen op een berg bij Nieuw-Borgvliet. Echter de standerdmolen wordt niet geplaatst.


De Twee Vrienden

Er verrijst een ronde stenen bergmolen met onderdelen van de oude houten molen met de naam "De Twee Vrienden”. Hout dat overblijft wordt verkocht en de opbrengst zal gebruikt zijn voor de bouw van de stenen molen.

De geschiedenis van de het pand van de stoomkorenmolen, ook herberg en later bakkerij, en van de windmolen "De Twee Vrienden” zijn vastgelegd in twee verhalen.


Meer over lezen

Wilt u er meer over lezen: www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/over-een-stoom-en-windkorenmolen-van-de-zelfde-oprichters-op-nieuw-borgvliet.[n]