Afbeelding
Foto: La Grotta

Horecaondernemer Thijmen opent zaterdag weer de deuren: ‘Genoeg is genoeg’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Ristorante La Grotta op de Grote Markt in Bergen op Zoom opent zaterdag ‘gewoon’ zijn deuren, ook als er vrijdagavond bij de persconferentie géén versoepelingen worden aangekondigd. Die actie kan op social media op veel positieve reacties rekenen. “Ik heb heel veel reacties gekregen, maar dan ik ik had verwacht”, stelt eigenaar Thijmen van Gorkum.

Genoeg is genoeg, stelt Thijmen. “Het is geen ingewikkeld verhaal. We zijn nu al zo’n twee jaar aan het ondernemen van de ene lockdown in de andere lockdown. De horeca en de evenementensector zijn naar mijn mening het hardst getroffen en daarna de winkeliers. Aan het begin hebben we dat allemaal geaccepteerd, omdat ook wij dachten dat dat het beste was om weer terug naar het oude normaal te gaan. Maar, je hoort nu steeds vaker dat het virus niet meer weggaat”, legt Van Gorkum uit.

“Daar komt nog eens bij dat je op twintig minuten rijden van onze voordeur in Antwerpen staat en daar puilen de cafés en restaurants uit. De Belgische ondernemers zien hun omzet verdubbelen, omdat de Nederlanders allemaal daarheen gaan. In feite is er dus helemaal geen lockdown, want de mensen gaan toch weg. Ze rijden alleen naar België om in het restaurant te zitten. Als ze dat doen, dan kunnen ze net zo goed bij ons aan tafel zitten, dat maakt dan ook niet meer uit.”

En daarom besloot Thijmen om zijn zaak zaterdag gewoon te openen voor gasten. “We hebben vijftig zitplaatsen en we hebben al voor ruim 80 mensen reserveringen staan. We werken met verschillende shifts, dus dat kunnen we wel aan en voor de dagen daarna staat het reserveringssysteem ook gewoon open. Het belangrijkste is dat onze mensen weer gewoon aan het werk kunnen. Die zitten ook al twee jaar in de stress met de vraag: ‘hoelang houdt Thijmen dit nog vol, want het houdt een keer op natuurlijk’.”

Eén en ander heeft Thijmen wel voorgelegd aan de gemeente Bergen op Zoom. “Ik heb ze zelf een mail gestuurd om uit te leggen hoe ik erover denk. Ze begrijpen me volledig en ook zij hopen dat er versoepelingen komen. Ik heb gevraagd of ze niet willen handhaven, maar daar hebben ze geen reactie op gegeven.” Wellicht dat de actie van Thijmen gewoon legaal is en dat er ook niet gehandhaafd hoeft te worden. Als er vrijdagavond tijdens de persconferentie versoepelingen aangekondigd worden, kan et zomaar zijn dat de horeca wél open mag. “Daar hopen we natuurlijk op. Al mogen we maar tot 22.00 uur open, dan kunnen we weer gewoon doen waar we goed in zijn: gasten ontvangen.” 

Thijmen ziet het dan ook positief in. “Je merkt dat het draagvlak weg is. De huidige maatregelen zijn niet meer uit te leggen aan de mensen. Er liggen minder dan 400 mensen op de IC’s, terwijl dat vorig jaar nog bijna 1200 mensen waren tijdens de lockdown. Zo’n piek ga je nu niet meer krijgen als je de experts moet geloven. De maatschappelijke druk is nu zo hoog om te versoepelen, ik hoop dat daar naar geluisterd wordt.”