Afbeelding

Lijst Linssen: ‘Verkoop Hof van Ram voor eerlijke prijs aan Heemkundekring’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het Hof van Ram, het vaste honk van Heemkundekring Halchterth, moet voor een ‘eerlijke’ prijs verkocht worden aan die vereniging. Dat stelt Meino Dam namens de politieke partij Lijst Linssen. Volgens Dam levert zo’n overdracht een win-winsituatie op. “Wat die verkoopprijs moet zijn, laten we graag over aan de onderhandelingen.”

De gemeente Bergen op Zoom heeft eerder al aangekondigd een groot aantal panden in gemeentelijk bezit te willen afstoten. Eén van die panden is het heemhuis Hof van Ram in Halsteren dat gebruikt wordt door Heemkundekring Halchterth. Lijst Linssen is van mening dat de heemkundekring recht heeft op een ‘eerlijke’ prijs en daarbij moet volgens Meino Dam ook rekening gehouden worden met wat er in het verleden allemaal is gebeurd.

“De gemeente heeft aan de verkoop van het vorige pand van de Heemkundekring aan de Jannelandseweg genoeg verdiend, terwijl de leden Heemkundekring dat pand hebben opgeknapt. Vervolgens werd het verpauperde Hof van Ram aan de Beeklaan door de gemeente samen met de leden opgeknapt en nu dreigt opnieuw verkoop voor een prijs die voor hen onbetaalbaar is”, stelt Meino Dam. 

Daarnaast heeft de gemeente, volgens Dam, de afgelopen jaren nagelaten om groot onderhoud uit te voeren aan Hof van Ram, terwijl dat wel begroot was. “Verkoop voor een eerlijke prijs zou de gemeente en de Heemkunde een win-win situatie opleveren. De wet FARO verplicht de gemeente namelijk om, als het Hof van Ram aan derden wordt verkocht, zorg te dragen voor het correct catalogiseren en onderbrengen van ongeveer 15.000 archeologische stukken in het provinciaal depot of zelf te zorgen voor opslag met de daarbij behorende kosten.”

Meino Dam dient daarom op 3 februari een motie in waarbij hij het college oproept om in gesprek te gaan met het bestuur van de Heemkundekring met als doel te komen tot een eigendomsoverdracht.