Afbeelding
Foto: Hans de Bot

Petitie voor Bergse Bouwers massaal ondertekend: ‘Anders gaat de bouwerscultuur naar de knoppen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Een petitie voor het behoud van onderdak voor de Bergse bouwclubs kan online op veel steun rekenen. In twee dagen tijd hebben al bijna 3000 inwoners de petitie getekend. “We laten onze stem horen richting het college van Bergen op Zoom.”

De petitie is opgezet door muzikanten, bouwers, dweilen, cultuurliefhebbers en vastenavendliefhebbers uit Bergen op Zoom en omstreken die zich verenigd hebben in ‘de eerste Bergse alliantie ter behoud van de Bergse Vastenavend’. De initiatiefnemers willen met de petitie voorkomen dat de Bergse vastenavendcultuur en dan vooral het bouwen van de wagens niet verloren gaat. “Met het huidige bezuinigingsvoorstel van het college gaat binnen 5 jaar de bouwerscultuur naar de knoppen. Laat zien dat we achter de Bergse bouwers staan”, roepen de initiatiefnemers op.

Als het aan de Bergse alliantie ligt, worden de voorgestelde bezuinigingen teruggedraaid en gaat de gemeente opnieuw constructief in overleg met alle betrokken partijen om tot een juiste oplossing te komen voor de goede huisvesting van alle bouwclubs die de optocht in het Krabbegat kleur geven.

De petitie volgt, nadat in december bekend werd gemaakt dat het college van burgemeester en wethouders van plan is om niets te doen aan de huidige bouwkoten op Konterscherp. De gemeente gaat geen nieuwbouw realiseren en continueert de huidige situatie. Dat betekent dat er dus helemaal niets wordt gedaan, waardoor een soort sterfhuisconstructie ontstaat. Bouwclubs moeten in de komende jaren zelf op zoek naar nieuwe huisvesting. 

Dat bericht sloeg bij veel Bergenaren in als een bom. Stichting Hal-Wana, Stichting Bergse Bouwers en Stichting Vastenavend zijn zowel qua proces als inhoud niet te spreken over het voorstel van het Bergse gemeentebestuur om helemaal niets te doen aan de bouwkoten. Zij spraken zich afgelopen week dan ook uit tegen het plan en kwamen met een alternatief scenario. De gemeenteraad gaat vanavond tijdens een beeldvormende vergadering voor het eerst in gesprek met elkaar over het plan.