Afbeelding
Foto: Daniël van Overveld

BSD wil debat over horeca in binnenstad: ‘Waarom wel horeca bij Gouvernement en geen verhuizing voor Crusio?’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders heeft een omgevingsvergunning afgegeven voor het Gouvernementsgebouw. Daarmee lijkt de weg vrij om het pand om te bouwen tot horecagelegenheid, met daarbij 17 appartementen, een winkelruimte, een binnentuin en parkeergelegenheid. “Het is natuurlijk aan het college om een vergunning af te geven die afwijkt van de bestemming, maar het is aan de gemeenteraad om deze bestemming te wijzigen”, stelt BSD-voorman Louis van der Kallen.

Volgens Van der Kallen is er de afgelopen periode veel gezegd en geschreven over de herontwikkeling van het Gouvernement. “Al de berichten waren lovend over de plannen die hier tot stand gebracht gaan worden en nimmer werd er geheimzinnig gedaan over de bestemming die het pand lijkt te gaan krijgen.” Maar, dat er horeca wordt toegevoegd aan de binnenstad is volgens Van der Kallen toch vreemd te noemen. Want toen ijssalon Crusio wilde verplaatsen naar het pand aan het Zuivelplein, kon dat niet. Het zou niet in het bestemmingsplan passen en het zou de horeca in onbalans brengen. “Maar over het Gouvernement wilde niemand het hebben, waarschijnlijk uit vrees de hele goegemeenschap over zich heen te krijgen met de mededeling dat dit een voldongen feit is.”

Daarom gooit Van der Kallen nu zelf de knuppel in het hoenderhok. “Niets is minder waar. De bestemming van het Gouvernementsgebouw is Centrumdoeleinden 1 en laat geen horeca toe op de wijze zoals die nu wordt voorgestaan. Het college heeft gebruik gemaakt van haar recht een vergunning af te geven met de wijzigingsbevoegdheid zoals verwoord in de voorschriften van het bestemmingsplan Binnenstad onder punt 4.5.3. De gemeenteraad wordt hiermee geplaatst voor een “fait accompli”.” Oftewel een voldongen feit.

Dat het nu wel kon en eerder niet, stuit de BSD-voorman tegen de borst. Hij wil dan ook zo spoedig mogelijk een discussie over hoe om te gaan met nieuwe horecavestigingen, nieuwe horecaverzoeken en leegstaande horecazaken. “En dit nog vóór de verkiezingen van 16 maart 2022.”