Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Nieuwe deelnemer bij Samen in de Regio: Roosendaal sluit zich aan bij netwerkorganisatie

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Netwerkorganisatie Samen in de Regio heeft donderdag een nieuwe deelnemer mogen verwelkomen. De gemeente Roosendaal heeft als vierde gemeente besloten om zich aan te sluiten bij het netwerk. Een mooie stap, vindt ook directrice Anita Karremans. “Met deze uitbreiding kunnen we een nog grotere regio bedienen.”

Samen in de Regio vierde afgelopen jaar het tienjarig bestaan. In 2011 werd de netwerkorganisatie opgericht in Bergen op Zoom. In 2012 sloot de gemeente Steenbergen zich aan en in 2018 ook de gemeente Woensdrecht. In al die jaren heeft de organisatie veel bereikt, blijkt ook uit het jaarverslag. Door de inzet van Samen in de Regio kregen bijvoorbeeld 37 laptops een tweede leven bij nieuwe eigenaren zoals scholieren en minima. Daarnaast zijn er met Kerst 8000 muffins uitgedeeld aan personeel in de zorg, ouderen en andere kwetsbare bewoners in de regio.

Maatschappelijke waarde

In totaal zijn er afgelopen jaar 250 matches gemaakt met een maatschappelijke waarde van meer dan 1,5 miljoen euro. Maar, dat is niet alles. Zo zijn er na het organiseren van het evenement ‘Kijk binnen bij bedrijven’ 27 matches ontstaan tussen scholier en bedrijf, het nieuwe project ‘Our Workflow’ heeft negen mensen geholpen bij een kans op werk en ‘Betekenisvol in Beeld’ heeft nog eens 35 mensen aan het werk geholpen. Dat alles is te danken aan het enorme netwerk van Samen in de Regio.

Elkaar opzoeken

“We zijn al zo’n twee jaar met elkaar in gesprek, maar dit is het juiste moment om deze stap te zetten”, legt de Roosendaalse wethouder René van Ginderen uit. “We zien de afgelopen jaren dat steeds meer bedrijven zich aansluiten die ook actief zijn in Roosendaal. Denk bijvoorbeeld aan Curio, de Associate Degrees Academie en een belangrijke speler zoals Saver.” Daarnaast ziet de wethouder ook dat er de komende jaren verschillende uitdagingen zijn die opgepakt moeten worden. “Denk bijvoorbeeld aan de uitdaging op de arbeidsmarkt. Het is steeds moeilijker om vraag en aanbod te laten matchen. Als je dat goed wil aanpakken, dan moet je elkaar opzoeken. En dat is precies wat Samen in de Regio doet, daarom zijn we heel enthousiast en blij dat we deze stap kunnen zetten.” 

Grenzen vervagen

Dat alles past volgens Van Ginderen ook mooi in het plaatje van ‘Sterke Steden’, waarin Bergen op Zoom en Roosendaal elkaar steeds meer opzoeken. “Voor ondernemers zijn grenzen niet meer relevant, maar dat geldt ook voor studenten en werknemers. We hopen door ons nu aan te sluiten als deelnemer, dat ook andere Roosendaalse organisaties zich aansluiten.” Van Ginderen ziet dat als aanvulling op de al bestaande initiatieven in Roosendaal. “Een Quiet Community zou hier naadloos op aan kunnen sluiten.”

Dat hoopt ook Anita Karremans en daarom gaat Samen in de Regio vanaf nu ook een team opstellen in Roosendaal. “We gaan ons team uitbreiden en we gaan tijdelijk een kamer huren op de Associate Degrees Academie. Het is belangrijk om fysiek aanwezig te zijn, want we zien heel veel kansen. Studenten van ADA doen nu al vaak aanspraak op het netwerk en dat willen we alleen maar uitbreiden.”