Afbeelding

Stichting Vastenavend: ‘Het leutfeest wordt in de mate van het mogelijke gevierd’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Lekker dicht op mekare dweile, zinge en leut ebbe. Dat zit er de komende Vastenavend nog niet in, toch gaat de Stichting Vastenavend kijken of, ondanks de huidige moeilijkheden, het leutfeest in de mate van het mogelijke gevierd kan worden.

De coronamaatregelen, het grote aantal besmettingen onder vrijwilligers en de lockdown die de noodzakelijke voorbereidingen zo goed als stil heeft gelegd bij optochtbouwers, bandjes en de stichting Vastenavend. Het zijn allemaal redenen waardoor de viering van Vastenavend 2022 in beperkte mate mogelijk zal zijn. Toch staat er al het een en ander op de planning voor de komende periode.

Tijdens de periode van de lockdown was al besloten het Neuzebal te verplaatsen van 5 naar 19 februari, in de hoop dat  er dan meer mogelijk zou zijn. Maar omdat de maatregelen nu tot 8 maart gelden, zal de presentatie van het nieuwe  Vastenavendliedje D’r is wir leve n’in de bouwerij door Prins Wannes III op een andere manier moeten plaatsvinden. Maar het moment staat vast: zaterdag 19 februari. 

Vastenavendweekend 

De wijze waarop Prins Wannes III dit jaar in het Krabbegat kan worden ontvangen wordt nog onderzocht. Maar het staat vast dat hij de stadssleutel weer in ontvangst zal nemen. Op zondag van Vastenavend is er geen dweilbandfestival mogelijk, maar op die dag vindt vanuit een tot studio omgetoverde Stoelemat een ‘leutmarathon’ plaats die live wordt uitgezonden door ZuidWest TV. Daarbij is beperkt publiek mogelijk. Er is op maandag geen traditionele Kindervastenavend. Er wordt aan gewerkt om de kleine Krabbekes op een andere manier bij de Vastenavend te betrekken. Al eerder dit jaar is besloten dat er op dinsdag 1 maart geen Grote Optocht zal zijn. 

7x11
Jammer genoeg zijn ook de extra evenementen die gepland waren in verband met het 7x11-jarig jubileum geschrapt. Hopelijk kunnen ze worden verplaatst naar volgend jaar.  

Dweilen
Toch zal het ook dit jaar gewoon Vastenavend worden en zal er vanaf zaterdag 5 februari gedweild worden in het Krabbegat. “We verwachten dat er door de gemeente of de veiligheidsregio nadere aanwijzingen zullen komen over de manier waarop er gedweild kan worden. Indien mogelijk zal Prins Wannes III zijn opwachting maken bij zijn Krabben, uiteraard incognito en met een klein gevolg. Als het kan, dweilen we tot 19 februari op het liedje van vorig jaar: Me bloeie wir op!”

En verder
Op 18 februari verschijnt de Vastenavendkrant, waarin ook het definitieve programma zal worden opgenomen. De krant wordt huis-aan-huis bezorgd door de ICB’ers. Daaraan voorafgaand zullen zij ook dit jaar hun jaarlijkse ronde maken om donaties te werven voor de continuïteit van de Vastenavend.