Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Boosteren in Bergen op Zoom: ‘Ik controleer de kwaliteit van de spuiten’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - GGD West-Brabant opende een maand geleden de nieuwe vaccinatielocatie in de sporthal op de Boulevard. Inwoners van Bergen op Zoom en omstreken kunnen hier terecht voor hun eerste of tweede prik, maar ook voor hun boosterprik. Sinds afgelopen week geldt er vrije inloop voor alle prikken. Je hoeft dus geen afspraak meer te maken.

De 58-jarige Ad Boogaart is sinds december 2020 werkzaam voor de GGD. Hij is bij de sporthal actief als ‘senior optrekker’. “Dat betekent dat ik de kwaliteit controleer van de spuiten. Ik kijk bijvoorbeeld of er geen luchtbellen inzitten”, legt Ad uit.

‘s Ochtends voordat de meeste GGD-medewerkers beginnen, is Ad al van de partij. “Ik ben er meestal een half uur eerder. Dan leg ik alvast de materialen klaar, zodat de optrekkers fris kunnen beginnen.” De optrekkers vullen de spuiten met het vaccin. In Bergen op Zoom wordt gewerkt met twee vaccins: Moderna en Pfizer. “Moderna is voor de mensen van 45 jaar en ouder.” 

Tijdens de dag controleert Ad of iedereen dat doet volgens de geldende hygiëneregels. “De tafels moeten schoon zijn en je moet je mouwen opstropen”, vertelt hij. Hoewel het werk van de optrekkers eentonig kan zijn, vindt Ad zijn werk alles behalve eentonig. “Ik ben de hele dag aan het controleren en ik probeer de mensen juist scherp te houden.” Volgens Ad is het dan ook erg leuk werk. “Het is voor mij geen ‘moeten’. Ik heb hiernaast nog gewoon een baan als huisartschauffeur bij de Huisartsenpost in Roosendaal en Bergen op Zoom. Ik doe dit er dus naast.” Vanuit de GGD heeft Ad daarvoor een opleiding gevolgd. “Al had ik al medische kennis hoor.”

Meestal is Ad aan het eind van de dag, rond 15.30 uur, ook één van de laatste die weggaat. “Ik doe nog net niet de lichten uit”, lacht hij.