Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Graven van begijnhof gevonden bij werkzaamheden Zuidzijde Zoom

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Bij de werkzaamheden aan de Zuidzijde Zoom in Bergen op Zoom zijn tien graven gevonden van een begijnhof uit de 15e eeuw. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom bekendgemaakt. In de graven zijn negen stoffelijke overschotten aangetroffen.

In de Zuidzijde Zoom wordt op dit moment hard gewerkt aan het vernieuwen van de riolering en daarbij wordt de straat meteen heringericht. Bij aanvang werd al rekening gehouden met mogelijke archeologische vondsten, daarom was er al een archeoloog aanwezig bij de werkzaamheden. “Eerder vond hij al een muurtje en een keldertje van het begijnhof”, meldt gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf. Later zijn dus ook de tien graven gevonden. Die zijn ingemeten en gedocumenteerd. Daarna is de werksleuf weer dicht gegooid.

De stoffelijke resten zijn overgebracht naar het archeologisch depot in Breda voor nader onderzoek. Zo wordt er onder andere DNA-onderzoek uitgevoerd om vast te stellen of het om mannen of vrouwen gaat. Als dit onderzoek is afgerond, worden de stoffelijke resten in bewaring gesteld in het gemeentelijk depot in Bergen op Zoom. Aanstaande maandag hervat de aannemer ter plaatse de werkzaamheden. Omdat er ook op andere plaatsen gewerkt wordt, is er nauwelijks vertraging door de archeologische vondst.

Het begijnhof werd gesticht in 1498 en rond 1580 gesloopt. Het was een vierkant plein van 125 vierkante meter met huisjes rondom. Er was ook een ziekenzaal, speciaal voor de verpleging van pestpatiënten. Archeologisch gezien is het interessant dat er in Bergen op Zoom nu resten van een Begijnhof gevonden. In bijvoorbeeld Breda en diverse plaatsen in België zijn nog bewoonde Begijnhofjes te bezichtigen.