De kinderen konden genieten van Halwana.
De kinderen konden genieten van Halwana. Foto: Luciennefotografie

Gemeenteraad kiest toch voor nieuwbouw van bouwkoten: Rekening ligt bij nieuw college

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Er komt mogelijk toch nieuwbouw voor de Bergse bouwkoten op het Konterscherp. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag hebben Lijst Linssen, GBWP, Samen0164, CDA en 50PLUS een amendement ingediend, waarmee het college de opdracht krijgt om toch scenario 3 verder uit te werken. Daarbij moet het college op zoek naar financiële dekking, maar dat wordt waarschijnlijk pas na de verkiezingen.

Op 14 december presenteerde het college van burgemeester en wethouders een veertigpagina’s tellend document, waarin werd uitgelegd dat er vijf verschillende scenario’s zijn onderzocht voor de toekomst van de Bergse bouwkoten. Het college koos in eerste instantie voor scenario 5: De gemeente gaat geen nieuwbouw realiseren en continueert de huidige situatie. Dat betekende dat er dus helemaal niets gedaan zou worden, waardoor een soort sterfhuisconstructie zou ontstaan. Bouwclubs moesten in de komende jaren zelf op zoek naar nieuwe huisvesting. Reden? De overige opties kosten de gemeente teveel geld en dat geld is er nu niet.

Nieuwbouw

Onacceptabel, stelden Stichting Hal-Wana, Stichting Bergse Bouwers en Stichting Vastenavend. Zij droegen zelf scenario 3 aan. In dit scenario blijft Konterscherp 1 gehandhaafd en wordt gerenoveerd. Konterscherp 2 maakt plaats voor nieuwbouw met ruimte voor zes bouwclubs en de locatie Stadsschuur wordt opgeheven. De clubs die daar gehuisvest zijn, verhuizen naar het Konterscherp. Dit geldt ook voor de jeugdbouwclubs. Hierdoor zijn alle Bergse bouwclubs en jeugdbouwclubs centraal gehuisvest in de Geertruidapolder. Dit alles wordt betaald met behulp van een lening vanuit de gemeente Bergen op Zoom. Volgens de gemeente is dat scenario niet haalbaar, maar de gemeenteraad geeft nu toch de opdracht om dit scenario verder uit te werken en op zoek te gaan naar financiële dekking.

Alternatief

PvdA, GroenLinks, SP en BSD dienden eveneens een amendement in. Zij kiezen ook voor scenario 3, maar zij willen dat dit bekostigd wordt vanuit een verhoging van de OZB, dan wel via cofinanciering vanuit de andere convenantspartners zijnde Stichting Vastenavend, Stichting Bergse Bouwers, Stichting Hal-Wana. Dat plan werd echter niet met een meerderheid van de stemmen aangenomen. De VVD-fractie diende nog een motie in waarbij het college werd opgeroepen om ook te kijken naar een versobering van de minimaregelingen als mogelijkheid om de bouwkoten te betalen. Die motie werd echter niet aangenomen.