Afbeelding

Frederique Sanen (24) krijgt hulp bij flinke geldinzameling voor hulphond

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Alle leerlingen van Algemene School Oost hebben onlangs geholpen bij het maken van vetbollen. In totaal werden er duizend vetbollen gemaakt die verkocht worden voor 2 euro per stuk. Dat doet de school natuurlijk niet zomaar. “Ieder jaar kiezen we een lokaal doel waar we ons voor inzetten en dit jaar zetten we ons in voor een oud-leerling: Frederique Sanen”, legt Jasper Kaijen, plaatsvervangend directeur, uit.

De 24-jarige Frederique Sanen heeft namelijk een bijzonder verhaal te vertellen. “Ik ben geboren met een hartafwijking. Als baby, maar ook als puber, ben ik in totaal zes keer daaraan geopereerd. Door een complicatie bij de laatste operatie ben ik echter ook mijn been verloren, die hebben ze moeten amputeren.” Frederique heeft dan ook best veel trauma’s opgelopen door de verschillende operaties. “De operaties werden ook allemaal gedaan terwijl ik wakker was, dus zonder narcose.”

Na de operaties heeft Frederique leren lopen met een prothese. “Dan denk je: okay, alles gaat weer goed en ik kan weer verder met m’n leven.”Toch heeft ze psychisch een flinke dreun opgelopen. “Ik ben daarvoor in therapie gegaan en ik heb verschillende behandelingen gekregen, maar dat sloeg allemaal niet aan.” Laatst werd ze door een therapeut gewezen op de mogelijkheid voor een zogenaamde psychosociale hulphond. “Inmiddels heb ik mijn eigen hondje Lux van 9 maanden. Ze geeft me nu al heel veel liefde en steun, maar om mij echt te kunnen helpen moet ze nog wel opgeleid worden.”

Na de opleiding zou Lux haar baasje bijvoorbeeld kunnen helpen in moeilijke tijden. “Ik heb veel nachtmerries, maar overdag heb ik ook herbelevingen. Op dat moment herbeleef ik zo’n operatie en dat is heel erg eng. Zij kan me uit zo’n situatie halen door bijvoorbeeld te gaan blaffen of door op me te gaan liggen. Maar, ook als ik hulp nodig heb, kan ze hulp voor me halen.” Daarnaast mag de hulphond ook mee naar ziekenhuisafspraken, die Frederique toch wel spannend vindt. Dat alles kan echter alleen als de hond goed opgeleid is.

Die opleiding is echter niet goedkoop. Het opleiden van een hulphond kost 20.000 euro en dat wordt niet vergoed door de zorgverzekering. Daarom is Frederique ongeveer een jaar geleden begonnen met een crowdfunding. Inmiddels heeft ze al ruim 12.000 euro opgehaald. Veel geld dus, maar nog niet het benodigde bedrag. En daarom gaat nu ook haar voormalige basisschool, Algemene School Oost, aan de slag. 

“Het idee is door de leerlingenraad aangedragen en unaniem aangenomen”, vertelt Jasper Kaijen. “We zijn een zogenaamde bio+ school, dat betekent dat we ons altijd proberen in te zetten voor het milieu. Vandaar ook de vetbollen. Die verkopen we voor twee euro en de opbrengst gaat straks naar Frederique.” Daar is de oud-leerling ongelooflijk blij mee. “Ze zijn er helemaal zelf mee gekomen, dat vind ik echt super lief.”

Frederique hoopt dan ook dat zoveel mogelijk mensen de vetbollen kopen. Dat kan door een mail te sturen naar j.kaijen@basisschooloost.nl of s.vangisteren@basisschooloost.nl.. “Mensen kunnen de vetbollen bij ons ophalen, maar als dat niet mogelijk is bekijken we of er maatwerk toegepast kan worden.” Mocht Frederique straks het benodigde bedrag ingezameld hebben, dan ziet ze de toekomst positief in. “Mijn hart is inmiddels stabiel en op mijn prothese kan ik lopen, dus we zijn er al bijna.”