Wit aan zet geeft mat in 2 zetten
Wit aan zet geeft mat in 2 zetten Foto: René Punt

Trainingen en competities Jeugdschaken opgestart

BERGEN OP ZOOM - Sinds 2 weken wordt er op de dinsdagavonden bij het Juvenaat weer getraind en gespeeld door de jeugd.


In de jeugdcompetities is periode 2 begonnen. In de Koningsgroep is Tano van Schilt prima begonnen door zijn 1e partij te winnen. Ook Tristan Huibregtse won een partij, maar verloor er ook 1. Drie spelers in deze groep hebben door Corona achtige problemen nog niet gespeeld. In de Torengroep hebben Martin Schoones, Tom Keijzer en Jules van Raaij hun eerste ronde partij gewonnen. In de pionnengroep wonTeun van Herel zelfs al 2 partijen. Tim Pierik en Annika Timmers wonnen ook hun eerste partij. Uiteraard valt er nog niet zoveel te zeggen van hoe het verder zal gaan met de jeugdcompetitie.

In het KO-toernooi hebben Casper Room en Tano van Schilt de finale gehaald in de categorie Stap 4 en hoger. In de categorie stap 2/3 zijn we gevorderd tot de kwartfinales. Dit geldt ook voor de categorie 1.

Door Corona is de jeugdafdeling wat uitgedund. Er is dus plaats voor meer schakers. De schakers worden op niveau ingedeeld bij de schaaktrainer(s).


Schaakproblemen

Het laatste jeugdnummer was van oktober 2021. U kreeg toen het volgende probleem. Wit: Kh1, Dg1, Lf1 en pionnen op g2 en h3. Zwart: Kh7, Tf8, Lg3 en pion op h4. In het oorspronkelijke diagram stond wit en zwart omgekeerd vermeld. Wit staat dus een dame tegen een toren voor, maar toch is zijn positie precair. Hoe kan zwart remise maken? Dat kan via 1. Lf2 Dh2 2. Lg3 Dg1 enzovoort. Er ontstaat een herhaling van zetten. Wit kan natuurlijk niet de loper slaan, dan wint zwart zelfs. In het nieuwe probleem, zie diagram, staat wit natuurlijk gewonnen. Maar hoe kan wit aan zet in 2 zetten mat geven?[n]