Afbeelding

Hof van Ram tijdelijk uit de verkoop: ‘Eerst in gesprek met heemkundekring’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders gaat het ‘Hof van Ram’ tijdelijk uit de verkoop halen en gaat in gesprek met de Heemkundekring Halchterh. Dat is het resultaat van een motie die dinsdagavond is besproken in de gemeenteraad. De motie werd ingediend door Lijst Linssen en GBWP, maar werd uiteindelijk door bijna alle fracties ondertekend. Alleen Lokaal Realisme kon zich niet vinden in de motie.

Het Hof van Ram, het vaste honk van Heemkundekring Halchterth, moet voor een ‘eerlijke’ prijs verkocht worden aan die vereniging. Dat stelt Lijst Linssen. Volgens Dam levert zo’n overdracht een win-winsituatie op. “Wat die verkoopprijs moet zijn, laten we graag over aan de onderhandelingen.”

De gemeente Bergen op Zoom heeft eerder al aangekondigd een groot aantal panden in gemeentelijk bezit te willen afstoten. Eén van die panden is het heemhuis Hof van Ram in Halsteren dat gebruikt wordt door Heemkundekring Halchterth. Lijst Linssen was van mening dat de heemkundekring recht heeft op een ‘eerlijke’ prijs en daarbij moet volgens Meino Dam ook rekening gehouden worden met wat er in het verleden allemaal is gebeurd.

“Verkoop voor een eerlijke prijs zou de gemeente en de Heemkunde een win-win situatie opleveren. De wet FARO verplicht de gemeente namelijk om, als het Hof van Ram aan derden wordt verkocht, zorg te dragen voor het correct catalogiseren en onderbrengen van ongeveer 15.000 archeologische stukken in het provinciaal depot of zelf te zorgen voor opslag met de daarbij behorende kosten.” Dat zou de gemeente aardig wat geld kosten en daarom kan de heemkundekring beter gewoon blijven zitten waar het nu zit.

Daar kon bijna de hele raad zich in vinden en daarom gaat nu eerst het gesprek aangegaan met de Heemkundekring om te bekijken of er een overdracht plaats kan vinden.