Cover van het boek
Cover van het boek Foto: Eric Elich

‘Vastenavendbundel brengt weer leven in de brouwerij’

BERGEN OP ZOOM - ‘Ei! Gade mee dweile?' steekt de fervente Vastenavond vierder met recht een hart onder de riem. In deze tijden tussen hoop en vrees brengt de Bergse schrijver Henk Witjes een ode aan het grootste feest wat er in Bergen op Zoom gevierd wordt.


Vorig jaar gingen alle Krabben er vanuit dat er een jaar geen Vastenavond gevierd kon worden. Henk plaatste spontaan elf korte verhalen op Facebook om de moed er in te houden. Daarop kreeg hij veel positieve reacties. Als rechtgeaarde fan besloot hij nog meer verhalen te schrijven. Dit heeft geresulteerd in een aantrekkelijk boekwerk met tweeëntwintig Vastenavondverhalen afgewisseld met zoals hij het noemt ‘Poweetiese schrijfsels' en sprekende illustraties vervaardigd door Eric Elich. De eerste cyclus van elf verhalen gaan over een Bergs kulleke genaamd Jowanneke. Het ventje loopt kort na Nieuwjaar 2021 al met een trommeltje voor zijn buik door de huiskamer. Zijn ouders vertellen hem voorzichtig dat er geen Vastenavond komt. Het kulleke is wanhopig en gaat op zoek naar Wana. Samen met zijn vriendinnetje Katrientje en met behulp van Wana en prins Wannes 3 vanuit het Slikpaleis geeft hij thuis vorm aan de Vastenavond.
In de tweede cyclus van elf verhalen is er o.a een hoofdrol weggelegd voor Neptunus, de adjudanten, de koffer van de Gròòtste Boer en zelfs is er een column over de bouwkote. Het is een bundel voor jong en oud. De teksten in het Bergs zijn gescand door de Berregse Kamer.
Zondagmiddag 20 februari om 14.00 u komt prins Wannes 3 naar Den Enghel om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Dweilband Wittuttogok zorgt voor de muzikale omlijsting. Krabben kunnen direct na de uitreiking het boekwerk verkrijgen. Het hele gebeuren wordt Coronaproof vorm gegeven. Bestellen is ook mogelijk via hewi@kpnmail.nl of telefonisch 0641412017.[n]