Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Foto: René Punt

Koplopers BSV maken geen fouten

BERGEN OP ZOOM - Berend Ruben en Bas van de Putte wonnen beide hun partij en zijn nu de enige twee kandidaten voor het kampioenschap van Bergen op Zoom. BSV geniet nog na van de overwinning in de derby met De Pion uit Roosendaal.


Interne Competitie

De uitslagen in de interne competitie waren: Berend Ruben - Oliver de Hert 1-0; Henry Groenveld - Bas van de Putte 0-1; Piet Bruys - Robert Kunst 1-0; Martin de Smit - René Punt 1-0; Bert van der Linden   - Kees de Looff  ½-½; Pieter-Jan Demmers - Jan Smits 1-0; Marius odder - Rob Hopman-Been 0-1; Henk van Houten - Wesley Hopmans 0-1; Daan van Rijn - Thom Iriks  0-1; Alexander van 't Hoff - Jules van Raaij  0-1.

Berend Ruben leidt nu in de interne competitie, maar wordt op zijn hielen gevolgd door Bas van de Putte. Martin de Smit is door een overwinning op René Punt op de derde plaats gekomen, maar de afstand met de twee koplopers is groot. Opvallend is ook het grote aantal nieuwe gezichten nu na de Corona tijd. En van die nieuwkomers maakt Thom Iriks zeker een opvallend debuut door direct zijn eerste twee partijen te winnen.  


Zaterdagcompetitie
Vorige week was er even wat opschudding over de uitslag van De Pion 1 uit Roosendaal en BSV 1 uit Bergen op Zoom. Er was naar de schaakbond in eerste instantie een verkeerde uitslag doorgegeven. In De Bode van afgelopen week stond gelukkig wel de juiste uitslag. BSV 1 heeft met 2 overwinningen, één gelijk spel en een nederlaag tegen koploper King 1 de 4e positie en dat is meer dan voor de competitie mocht worden aangenomen gezien de ratinglijsten. Er moet wel worden vermeld dat door de Corona de competitie wordt beïnvloed.

In klasse 5F waarin het tweede team van BSV speelt, is de situatie door de vele naar achteren geschoven wedstrijden vanwege Corona, heel ondoorzichtig. BSV 2 doet wel mee om de bovenste plaatsen

In klasse 6 E heeft BSV 3 nog alle kansen. Weliswaar staan ze nog twee matchpunten achter op Baronie 4, maar de ruime overwinning van BSV 3 tegen De Pion 2 doet meer hopen.


Schaakproblemen
De schaakproblemen worden, naar wij horen, massaal bekeken. Vorige week is het schaakprobleem weg gevallen in dit blad, maar hier is weer een nieuwe. Eerst nog even de oplossing van het probleem van nog van de laatste Corona periode. De stand was:

Wit: Kc1, Df4, Td3, Th1, Lf1, Ph7, pionnen a2, c3, e5, f2, g2, h2;

Zwart: Ke8, Da7, Ta8, Tf8, Lb6, Lc8, pionnen a3, b7, c7, e6, f7, g6.

De vraag was hoe wit mat kan geven in maximaal 6 zette. Welnu dat gaat als volgt: 1. Pf6+ Ke7, 2. Pg8+ Ke8 (op 2… Txg8 volgt 3. Df6+, Ke8 of 3… Tf8, 4. Td8 mat), 3. Td8+ Kxd8, 4. Df6+ Kd7 (op 4… Ke8 geeft wit mat met 5. De7), 5. Lb5+ c6, 6. De7 mat.

Het nieuwe probleem komt uit een partij van uw correspondent in januari 1977, zie het diagram. De vraag is hoe won wit.[n]