Afbeelding

Nieuwe samenwerking voor elektrische laadpalen: ‘Stap voorwaarts in duurzaamheidsambities’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft zich, net als 70 andere gemeenten, aangesloten bij de concessie openbaar laden van de provincies Noord-Brabant en Limburg. “Met dit nieuwe beleid en de aansluiting bij de concessie zetten wij een stap voorwaarts in onze duurzaamheidsambities en gaan wij samen met Vattenfall zorgen voor voldoende publieke laadpalen”, aldus de gemeente.

De gemeente Bergen op Zoom had tot en met december een samenwerkingsovereenkomst met Allego voor het plaatsen van publieke laadpalen voor elektrische voertuigen. Allego is gestopt, maar handelt alle aanvragen tot 1 januari 2022 nog af. De doorlooptijd van deze aanvragen ligt rond een half jaar. Achter de schermen is de gemeente op zoek gegaan naar een nieuwe samenwerking voor het plaatsen van laadpalen. Die is gevonden in de concessie van de provincies Noord-Brabant en Limburg.

“Vanuit de concessie wordt op een nieuwe manier naar publiek laden gekeken. Op drie manieren kunnen openbare laadpalen aangelegd gaan worden”, legt de gemeente uit. Zo gaat Vattenfall, in overleg met de gemeente, proactief laadpalen plaatsen in Bergen op Zoom. “Op deze manier verleiden wij burgers sneller om een elektrische auto te overwegen. Uiteraard worden de locaties vooraf gedeeld en besproken met de omgeving.”

Daarnaast heeft de gemeente de mogelijkheid om op verzoek laadpalen ergens te laten plaatsen, bijvoorbeeld bij mogelijk aan te leggen mobiliteitshubs. “Uiteraard kunnen burgers ook nog een zelf een verzoek indienen voor een openbare laadpaal.”

Hoe alles precies vorm gaat krijgen, wordt rond de zomer bekendgemaakt. “Binnen de concessie zijn afspraken gemaakt over doorlooptijden, waardoor doorlooptijden van een half jaar tot het verleden behoren. Aanvragen moeten uiterlijk, bij een positief advies, in 16 weken gerealiseerd zijn. Daarnaast betalen klanten aan deze laadpalen een gegarandeerd vast laag tarief per kilowatt, wat lager is dan bij andere, al bestaande, publieke laadpalen.”