Afbeelding
Foto: Merijn Sitsen

Gemeente neemt geen maatregelen bij Steenbergseweg: ‘Alles binnen de kaders’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat geen maatregelen treffen rondom de Steenbergseweg. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten. “De huidige inrichting, de ongevallencijfers en de gemeten snelheden geven geen aanleiding tot het nemen van maatregelen.”

De geluidsoverlast, veroorzaakt door de te hard rijdende auto’s op de Steenbergseweg, moet stoppen. Dat stelde Edward Jansen in september 2021 toen hij een petitie aanbood aan de gemeente Bergen op Zoom. Zijn doel: de leefbaarheid voor de omwonenden vergroten, de veiligheid verhogen en de uitstoot van CO2-gassen verminderen. 

Jansen wilde dat er op korte termijn geluids- en snelheidsmetingen uitgevoerd zouden worden door een onafhankelijk adviesorgaan. Daarnaast wilde Jansen dat een deel van de Steenbergseweg (tussen de twee rotondes) 30 kilometer per uur zou worden. Om deze snelheidsverlaging ‘kracht bij te zetten’ wilde Jansen meteen ook een flitspaal realiseren en/of andere snelheidsremmende maatregelen zoals een zebrapad. Mochten deze maatregelen alsnog onvoldoende effect hebben, dan moesten er geluidsschermen komen.

Maar, dat gaat dus allemaal niet gebeuren laat de gemeente nu weten. “We hebben naar aanleiding van de petitie en de toezegging van wethouder Van der Velden de geluids- en verkeerssituatie beoordeeld: De Steenbergseweg voldoet aan de huidige inrichtingseisen. Daarnaast wordt de Steenbergseweg gebruikt voor busverbindingen. Arriva is hierbij geen voorstander van verlaging van de maximale snelheid op de Steenbergseweg”, stelde de gemeente eerder al. 

Daarnaast heeft ook de OMWB akoestisch onderzoek uitgevoerd naar de actuele geluidscontouren van de Steenbergseweg. “Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting van de Steenbergseweg omstreeks 60 dB(A) is. Deze waarde is in de gemeente Bergen op Zoom niet uitzonderlijk en valt binnen de wettelijke kaders. Hierdoor zien we geen noodzaak om het onderhoud van de Steenbergseweg in Halsteren naar voren te halen voor het nemen van verkeers- en geluidsmaatregelen.”