Afbeelding
Foto: marjanne havelaar

De Zeezuiper, een nieuw bos bij Bergen op Zoom

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zo’n honderd medewerkers van IT-dienstverlener Conclusion hebben vrijdag de schoppen in de grond gezet. Met elkaar hebben ze ongeveer duizend bomen geplant op voormalige landbouwgrond bij de Wouwse Tol. Door hun enthousiasme en met hulp van het mooie weer verrees in korte tijd het begin van wat een nieuw stuk bos gaat worden.

Een of een paar bomen planten is niet echt bijzonder. Een heel bos in de aarde zetten is bepaald uniek te noemen.  IT-dienstverlener Conclusion plant in samenwerking met Trees for All en het Brabants Landschap maar liefst 29.000 bomen. Er is gekozen voor een variatie van een kleine dertig soorten inheemse bomen, waaronder linde, haagbeuk, sporkehout, taxus, zoete kers en zomereik. Dat zijn bomen die van oudsher in deze regio voorkomen. Naast het bos wordt er een kruiden- en faunarijke akker, een grasland en wat poelen aangelegd. Bij elkaar beslaat het nieuwe ecosysteem een oppervlakte van acht hectare en sluit aan bij Landgoed Zoomland. 

Het bosproject draagt de naam Zeezuiper en combineert verschillende maatschappelijke opgaven, zoals het compenseren van CO2-uitstoot, het verbeteren van bestaand bos, het tegengaan van verdroging en het verhogen van biodiversiteit. Conclusion plant de bomen om de CO2-uitstoot van het bedrijf, die voornamelijk in Nederland plaatsvindt, duurzaam te compenseren. Door landbouwgrond terug te geven aan de natuur wil de organisatie niet alleen CO2-uitstoot compenseren, maar ook de biodiversiteit en bebossing van landbouwgrond actief ondersteunen. Directielid Seger Theuns benadrukt dat zijn bedrijf vrijwillig gekozen heeft voor dit project. ,,We hoeven helemaal niets te compenseren, maar willen graag ons steentje bijdragen. De auto’s van onze medewerkers stoten ook CO2 uit, dus toen een van onze medewerkers dit project naar voren bracht, waren we er in een paar minuten uit.” Volgens hem past het project uitstekend bij Conclusion. Engbert Verkoren, CEO bij Conclusion, legde dat uit: “Wij opereren in het hart van de samenleving, doordat we verantwoordelijkheid dragen voor talloze missie- en maatschappijkritische IT-projecten van overheden en bedrijven. In onze dagelijkse activiteiten gaan we altijd voor de lange termijn en investeren we in duurzame relaties met onze klanten en partners. Daardoor ontstaat een rijk weefsel van verbindingen, waardoor je als samenwerkende partijen weerbaarder bent bij onverwachte gebeurtenissen en flexibeler kunt inspelen op veranderingen. In de natuur werkt het net zo. Ik ben dan ook trots op de samenwerking met Trees for All en blij dat we met dit nieuwe ecosysteem een blijvende bijdrage leveren aan de biodiversiteit in Nederland.” Het bedrijf blijft in elk geval de komende vijf jaar actief betrokken bij het project. 

Ernst-Jan van Haaften, adjunct directeur van Brabants Landschap, legde uit dat het gaat om een stuk pachtgrond dat vrijkwam nadat een boer verderop stopte en een andere boer graag zijn grond wilde ruilen. ,,Nu sluit dit project mooi aan bij Landgoed Zoomland.”

Wandelaars  kunnen deze zomer al genieten van het nieuwe stuk natuur. De bomen zijn dan nog klein, maar al wel getooid in fris groen. De planten op de kruidenakker staan beurtelings in bloei en trekken vlinders en andere insecten aan.