Wit wint
Wit wint Foto: René Punt

BSV jeugdkampioenschap en KO-competitie

BERGEN OP ZOOM - We volgen de spelers in hun groepen in periode 2. Inmiddels is duidelijk dat er dit jaar, zoals gebruikelijk, 3 ronden worden gespeeld. Ook is er een finalist voor de KO-competitie van stap 4 en hoger.


In de Koningsgroep won de huidige jeugdkampioen Dion Winterberg twee partijen. Hij staat daarmee gelijk tweede achter Tano van Schilt die 3 uit 3 heeft. Ook Tristan Huibregtse heeft 2 punten, maar uit 3 partijen. 

In de Torengroep heeft Tom Keijzer inmiddels Jules van Raaij naast zich moeten dulden. Beiden hebben nu 3 uit 3. De onderlinge wedstrijd zal dus waarschijnlijk de beslissing brengen. Wel is er een grote kans dat beiden promoveren naar de Koningsgroep voor de 3e periode. 

In de pionnengroep won Teun van Herel zijn 4e partij op rij en kan daarmee zich al gaan opmaken voor de promotie naar de Torengroep. Tim van Pierik staat tweede met 2½ uit 3. De onderlinge strijd tussen Teun en Tim zal mogelijk de kampioen opleveren. Gevaarlijke outsider is Maurits Groot met 2½ uit 4.

KO-competitie: Alleen in de hoogste categorie, stap 4 en hoger, werden partijen gespeeld. Casper Room won met 1½-½ van Tom Keijzer en staat daarmee in de finale. De tegenstander in de finale wordt Tano van Schilt of Dion Winterberg. Tano heeft de eerste partij gewonnen, Dion moet dus de 2e partij winnen om een beslissingswedstrijd te forceren.

Schaakproblemen: In het vorige nummer was er de volgende stelling. Wit: Ke4, Tb8 en zwart: Kc1. De vraag was hoe wint wit in twee zetten. Wit wint via: 1. Kd3 en zwart heeft niet anders dan 1. …… Kd1 en dan 2. Tb1# In het nieuwe probleem, aan u de vraag: in hoeveel zetten kan wit zo snel mogelijk mat geven?[n]