Wit geeft mat in 3 zetten
Wit geeft mat in 3 zetten Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Alle schaakwedstrijden zijn weer gestart

BERGEN OP ZOOM - Bij de Bergen op Zoomse Schaakvereniging zijn alle wedstrijden weer hervat.


In de Avondcompetitie van de Noord-Brabantse Schaakbond speelden zowel BSV A als BSV B tegen een team van De Baronie. In de strijd om het clubkampioenschap liet koploper Berend Ruben zijn eerste verliespartij noteren. 


Avondcompetitie

In klasse 1A van de Avondcompetitie behaalden de Bergenaren op maandagavond in Breda een verdienstelijk gelijkspel tegen De Baronie A, op papier de favoriet. Berend Ruben en Pieter-Jan Demmers wonnen hun partijen. Helaas was er ook verlies, voor Alexander van ’t Hoff en Henry Groenveld. Door dit gelijkspel gaat BSV A aan kop. In klasse 2A won BSV B vrijdagavond met 2½-1½ van De Baronie C. Martin de Smit en Bas van de Putte wonnen hun partij, Robert Kunst speelde fortuinlijk remise. Rob Hopman-Been was de enige verliezer. Ook BSV B gaat nu alleen aan kop. In beide klassen zijn nog niet alle wedstrijden van deze ronde gespeeld. En in beide klassen kan de naaste concurrent nog langzij het BSV-team komen. 


Interne competitie

In de interne competitie was er vrijdagavond sensatie: koploper Berend Ruben, die tot nu toe nog geen enkel partij voor het clubkampioenschap had verloren, dolf het onderspit tegen Henry Groenveld. De andere winnaars van deze avond waren Oliver de Hert, Pieter-Jan Demmers, Kees de Looff, Jan Smits, Bert van der Linden, Wesley Hopmans en Jules van Raaij. Door zijn verlies heeft Berend Ruben de koppositie moeten afstaan aan Bas van de Putte. De strijd om het clubkampioenschap is echter pas halverwege, er kan nog van alles gebeuren. 


Schaakprobleem

Twee weken geleden gaven we u het volgende probleem. Wit: Kg1, Ta1, Te1, Lf4, Le6 pionnen a2, b2, c2, f2, g2 en h2; zwart: Ke8, Dc3, Ta8, Th8, Lf8, pionnen a7, b7, c6, f7, g7, h8. De laatste zet van zwart was Dxc3. Wit kan op de volgende manier winnen: 1. Ld7+ Kxd7 2. Tad1+ Kc8 3. Te8#. Zwart heeft ook andere zetten tot zijn beschikking. Zo kan zwart ipv Kc8 spelen Ld6. Dan speelt wit 3. Txd6 Kc7 4. Bxc3 en wit blijft een loper voor. Wanneer zwart in de eerste zet de loper niet slaat, slaat wit de zwarte dame, en blijft een pion voor. Hoe geeft wit in de nieuwe stelling mat in 3 zetten?