Afbeelding
Foto:

Starterslening populair in Bergen op Zoom: 65 mensen op de wachtlijst

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom is bereid om te onderzoeken of de maximale koopsom bij de Starterslening verhoogd kan worden. Dat laat het college weten op vragen van Dominique Hopmans (VVD). Mocht dat doorgaan, dan wordt de maximale koopsom verhoogd van 200.000 euro naar 250.000 euro. 

Starters die in Bergen op Zoom een woning willen kopen, kunnen gebruikmaken van de Starterslening. De maximale koopsom van een woning is daarbij vastgesteld op 200.000 euro, maar dat is volgens de VVD-fractie met de stijgende huizenprijzen veel te weinig. “Het is het onderwerp van gesprek onder Bergse jongeren. Want je eerste huis kopen in deze tijd is niet makkelijk”, stelt Dominique Hopmans namens de VVD-fractie. 

Hij vroeg daarom aan het college of de maximale koopsom waarbij je aanspraak kan maken op de starterslening verhoogd kan worden naar 250.000 euro. “Met de huidige marktwerking, waar de huizenprijzen steeds verder oplopen kunnen wij ons indenken dat de regeling aangepast dient te worden”, laat de gemeente nu weten, maar zij plaatsen wel meteen een kanttekening. “Indien de koopprijs van een woning die in aanmerking komt voor een starterslening wordt verhoogd, zal naar verwachting de vraag naar het aantal startersleningen toenemen en de wachttijden toenemen.”

Op dit moment staan er 65 personen op de totale lijst om in aanmerking te komen voor een starterslening. Vijftien van hen zijn actief op zoek naar een woning. Zij mogen (onder voorwaarden) na het vinden van een woning gebruikmaken van de starterslening. Nog eens vijftien personen hebben aangegeven op het moment niet actief op zoek te zijn naar een woning, maar zij staan nog wel op de wachtlijst. Dit betekent een actieve wachtlijst van: 35 personen. 

Gemiddeld is de wachttijd 12 tot 18 maanden van aanmelding tot verstrekking van de starterslening. De gemiddelde wachttijd wordt ‘verstoord’ omdat een aantal personen uit 2018 en 2019 op de wachtlijst staan en zij gebruik mogen maken van de lening maar geen geschikte woning kunnen vinden en/of geen hypotheek verstrekt krijgen. De gemiddelde wachttijd loopt hierdoor op. 

De starterslening helpt je bij het betalen van je woning. Je sluit tijdelijk een lening af voor een deel van de aankoopsom. De lening hoef je pas na een paar jaar af te lossen, waardoor de eerste jaren je hypotheek wat lager ligt. Handig dus, als je al wel een vaste baan hebt, maar nog niet zoveel geld verdient.