Afbeelding
Foto: EV Service

VVD wil praktische oplossing voor laadkabels over het trottoir

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Kan de gemeente Bergen op Zoom, in navolging van de gemeente Dongen, gebruikmaken van speciale stoeptegels met daarin een kabelgoot, zodat elektrische voertuigen aan straat opgeladen kunnen worden, zonder dat mensen struikelen over de kabel? Dat willen Gertjan Huismans en Jim Bernaards weten namens de VVD-fractie.

In de gemeente Dongen heeft enige tijd geleden een succesvolle pilot gelopen om inwoners de mogelijkheid te bieden om hun elektrische voertuigen aan huis op te laden. “Daarvoor zijn speciale stoeptegels getest waarmee wordt voorkomen dat losse kabels over de stoepen worden uitgerold. In de tegels zit een sleuf die wordt afgedekt met een rubberen afdichting”, legt de VVD-fractie uit. 

Steeds vaker treft de partij losliggende oplaadkabels op trottoirs aan. Dat heeft te maken met de groei  van het elektrisch wagenpark waarbij bewoners zonder eigen oprit en met een huisaansluiting de kabel bij het opladen over het trottoir moeten leggen. Door een EV-kabelgoottegel te gebruiken ligt de laadkabel van een elektrisch voertuig niet op het trottoir, maar in de tegel. Dit voorkomt onveilige situaties en een voertuig kan vanaf particulier terrein toch worden opgeladen in de openbare ruimte. 

“Uit gesprekken met bewoners krijgen we vragen over de mogelijkheid om bij huis de elektrische auto op te kunnen laden. Vaak zijn dat zeer milieubewuste mensen die naast elektrisch rijden ook hun eigen stroom opwekken met zonnepanelen. Op ons toch al overbelaste stroomnet is het een uitkomst dat inwoners op circulaire wijze zelfstandig een bijdrage kunnen leveren aan het klimaatprobleem.”

De speciale kabelgoot vormt volgens de VVD dan ook de perfecte oplossing. “De EV kabelgoot biedt een praktische oplossing voor de inwoners. Ook ter voorkoming van wildgroei en voor het voorkomen van losse kabels in de openbare ruimte.” Bernaards en Huismans willen dan ook van het college weten of men bereid is om over te gaan tot het mogelijk maken van de EV-kabelgoot.