Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Vrouwendag: ‘Zolang we merken dat er verschillen zijn, moeten we hierbij stilstaan’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Hebben vrouwen wel ambities? En wat moet je met mannen die niet opruimen? Het zijn slechts twee thema’s die aan bod komen in de tiendelige Padvinders Podcast. van Willemijn, Sharla en Stephanie. Drie vrouwen uit Bergen op Zoom die dit jaar samen honderd worden. Toch was het niet de bedoeling om een typische vrouwenpodcast te maken, legt Stephanie Franken uit.

“Er zijn al veel van dat soort podcasts, dus het was niet helemaal onze bedoeling. Toch ontkomen we er niet aan. Het zijn onderwerpen die wij onderling ook vaak bespreken. Hoe zijn de verhoudingen tussen mannen en vrouwen? En waar lopen wijzelf tegenaan als vrouw? Dat behandelen we op een luchtige manier in de podcast.”

Want, ondanks dat de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in Nederland steeds meer besproken worden, zijn we volgens Stephanie nog niet zo ver als we denken te zijn. Dat merkt ze toevallig ook nu, nu ze net van baan is gewisseld. “Mensen zeggen dan tegen me: Jij kan nog carrière maken, omdat je nog geen kinderen hebt. Maar, ik durf te wedden dat ze zoiets nooit tegen een man zouden zeggen. En blijkbaar kunnen wij als vrouwen geen twee dingen gelijk. Als we kinderen nemen, kunnen we geen carrière meer maken. Zo wordt niet over mannen gedacht.” 

Het is daarom, volgens Stephanie, goed dat er aandacht is voor Vrouwendag. “Zolang we merken dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, moeten we hierbij stilstaan. We hebben in Nederland vaak wel het idee dat we voorop lopen. Maar in de praktijk blijkt dat toch niet altijd het geval te zijn.” 

Ben je benieuwd naar de Padvinders Podcast? Luister hem op Spotify of kijk op hun Instagram: Padvinders Podcast.