Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Bergenaren steken de handen uit de mouwen tijdens NLDoet

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Een tuin aanleggen voor woonvoorziening Op te Brugge, een spellenkast maken van steigerhout voor de kantine van de Wizards of Boz, of gezellig samenzijn met mensen met een lichamelijke handicap. Zomaar een greep uit de vele projecten die in Bergen op Zoom en omgeving worden uitgevoerd in het kader van NLdoet.

Honderden vrijwilligers steken vrijdag en zaterdag weer de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. Ze helpen stichtingen, verenigingen of zorginstellingen met onderhoud van tuinen of gebouwen, organiseren sociale ontmoetingen of helpen individuele personen met kleine probleempjes die ze zelf niet kunnen oplossen. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van het Koninkrijk der Nederlanden, die elk voorjaar wordt georganiseerd met financiële steun van het Oranje Fonds. Het fonds werd opgericht in 2002 en was het nationaal huwelijksgeschenk aan prins Willem-Alexander en prinses Máxima. 

Wizards of Boz

Honk- en softbalvereniging Wizards of Boz heeft helpende handen nodig om het terrein schoon te maken. Op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur gaan vrijwilligers, clubleden en hun ouders samen klussen. Bestuurslid Corina de Bruijn coördineert de klusdag. Schoonmaken, verven, onderhoud, repareren, ze heeft al een hele kluslijst klaarliggen. “We willen heel graag dat er in ons clubhuis een kast komt waar we spellen in kunnen opbergen. Als ouders dan komen kijken naar wat er op het veld gebeurt, kunnen eventuele andere kinderen hier een spelletje doen. Ook is het leuk om af en toe spelletjesavonden te organiseren.” De kast is uitgetekend en de verschillende onderdelen zijn uitgezaagd. ,,We hebben al vier mensen die de kast in elkaar komen zetten, maar er is genoeg ander werk.” 

De Wizards of Boz organiseert ieder jaar met NLdoet een opruimactie. ,,Dan kunnen de kinderen het seizoen beginnen met een mooie schone omgeving om te sporten. We hopen op een hoge opkomst want vele handen maken licht werk. Kom helpen, dan zorgen wij voor een lekkere lunch.”

Zonnebloem

De Zonnebloemafdeling De Bergse Plaat organiseert vrijdagmiddag een samenzijn met etentje. Daarmee wil de organisatie aandacht en gezelligheid bieden aan de mindervalide gasten. “Op 11 maart willen wij mensen met een lichamelijke beperking uitnodigen om gezellig met elkaar samen te zijn na een moeilijke periode van corona en gemis. Daarnaast nodigen wij vrijwilligers uit met de bedoeling die voor langere tijd aan ons te binden”, aldus de organisatie. De afdeling beschikt over ongeveer twintig vaste vrijwilligers. Die zetten zich in voor mensen met een lichamelijke beperking, die op de Bergse Plaat wonen. Normaliter wordt maandelijks een activiteit georganiseerd. Ook de meeste vrijwilligers wonen op de Bergse Plaat.

Inschrijven om vrijdag of zaterdag te komen helpen bij één van de activiteiten kan via www.nldoet.nl.