Afbeelding
Foto: Marjanne Havelaar

De Smaakwagen: resultaat van talent, samenwerking en doorzetten

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Horecastudenten Sem Schillemans, Ivy van Eersel en Kyra van der Burg, uit het derde jaar van Curio hotelschool Bergen op Zoom hebben een bijzondere prestatie neergezet. Ze bouwden hun eigen foodtruck als stageproject. Op woensdag 9 maart presenteerden de drie hun Smaakwagen.

DOOR MARJANNE HAVELAAR

Het was gezellig druk op het binnenplein van de school. Familieleden, medestudenten, docenten en vertegenwoordigers van andere betrokken partijen van binnen en buiten Curio genoten onder de stralende zon van koffie met gebak. De foodtruck stond verscholen achter enorme zwarte doeken. De drie hoofdpersonen van deze feestelijke middag werden voorafgaand aan de onthulling toegesproken en aan de tand gevoeld over hun werkzaamheden. Ze kregen volop complimenten van voormalig Onderwijsmanager Alex de Jong die mooie woorden sprak namens de Raad van Bestuur. “Jullie staan hoog op het netvlies van onze bestuurders. Wij proberen als organisatie al drie jaar een foodtruck  van de grond te krijgen en het is ons niet gelukt. Jullie krijgen het wel voor elkaar. Daar ben ik heel trots op en jullie mogen dat ook zijn. Jullie laten zien dat jullie echte ondernemers zijn die verder denken dan een ideetje of een plannetje.”

De studenten zelf vertelden dat het een lastige klus was geweest. Sem: “Vooral in het begin was het moeilijk. We moesten een concept bedenken en uitwerken en onze ambities voor het project definiëren. De onderlinge samenwerking was echt iets dat we moesten leren. Af en toe konden we elkaar gewoon niet zien.” Het drietal zette door en bracht alle details van hun project in kaart. Daarbij ging het niet alleen om de fysieke bouw van een foodtruck, maar ook om de hele organisatie die nodig is om een dergelijk concept succesvol te laten opereren. Het was echt ondernemen in de praktijk.

Elk had een eigen rol, gebaseerd op de eigen individuele talenten. ,,Ik hou van reizen, mensen ontmoeten, eten en interieurontwerp. Van daaruit heb ik aan het project bijgedragen”, vertelt Kyra. Sem hield zich vooral bezig met hoe de truck er uit ging zien en welk logo zou passen bij de onderneming. ,,Op het logo is een rijdende truck te zien, wat het dynamische van ons bedrijf onderstreept.” Kyra vult aan: “De Smaakwagen gaat op reis naar allerlei smaken. Daarom staat er ook een wereldbol in het logo.” De rol van Ivy was vooral om de financiële kant van het project goed te regelen. “Ik heb best talent voor financiën, maar kan nogal chaotisch zijn. Alles goed plannen was zeker af en toe een ding.” Terugkijkend op het traject vertelt het drietal dat ze vooral geleerd hebben dat ondernemen gepaard gaat met vallen en opstaan, maar dat de doorzetter wint.

Na de grote onthulling blijkt de foodtruck een glanzend zwart geval te zijn, gemonteerd op een aanhanger.  De Smaakwagen is eigendom van Curio en wordt ingezet voor educatieve doeleinden. Ook wordt overwogen de wagen af en toe te verhuren voor feestjes of bedrijfsactiviteiten. De eerste klant heeft zich al gemeld.