Wit zet en wint
Wit zet en wint Foto: René Punt

Teams BSV winnen in de KNSB-competitie

BERGEN OP ZOOM - In de KNSB-competitie heeft BSV 1 met 4½-3½ gewonnen van Sliedrecht 2. BSV 2 won met 5-3 van Rijswijk 2. BSV heeft haar 3e team teruggetrokken uit de competitie vanwege het grote aantal afmeldingen door Corona of anderszins. In de interne competitie hebben de koplopers geen fouten gemaakt. Bas van de Putte blijft Berend Ruben nipt voor. De jeugdcompetitie is deze week niet gehouden vanwege de afwezigheid van een aantal trainers waaronder de jeugdleider.


KNSB-competitie

In klasse 3G van de KNSB-competitie speelde BSV 1 een uitwedstrijd tegen Sliedrecht 2. BSV begon niet zo goed. Na ca. 2 uur spelen was de stand 2-0 voor de schakers uit Sliedrecht. Maar de Bergenaren kwamen terug. Het werd 3½-3½ en de laatste partij werd gewonnen door Tony Peleman en dus ging BSV 1 met een overwinning naar huis. Gewonnen voor BSV werd er door Marcel van Herck, Tony Pelman en Robert Kunst. Remise speelden Berend Ruben, René Punt en Peter Kraaijeveld. Teamleider Freek Schouten leed één van zijn zeldzame nederlagen, net als Bas van de Putte. BSV 1 is met dit resultaat opgeklommen naar de tweede plaats achter de ongenaakbare schakers van KiNG 1.

In klasse 5F speelde het tweede team van BSV een uitwedstrijd tegen het tweede team van Rijswijk en won met 5-3. Overwinningen voor BSV 2 waren er voor Lieselot Deleersnyder, Fred Kayser, Jan Haverhoek en Wesley Hopmans. Piet Bruys en Pieter-Jan Demmers speelden remise. Henry Groenveld en Ronny Liekens verloren. Door deze resultaten blijft BSV 2 aan de leiding in deze klasse. Dit schaakteam won alle drie ontmoetingen tot nu toe. Vanwege uitgestelde partijen, enz. is de stand in deze klasse heel onoverzichtelijk. Maar dat de Bergenaren goede kans maken op een hoge klassering is wel duidelijk.


Interne competitie

In de 15e ronde van de interne competitie waren de uitslagen: Bas van de Putte – Wesley Hopmans 1-0; Berend Ruben – Marius Lodder 1-0; Kees de Looff – Pieter-Jan Demmers 1-0; Bert van der Linden – Sander Demmennie 1-0 en Alexander van ’t Hoff – Henk van Houten 0-1.


Stand

De stand is daardoor ongewijzigd gebleven. 1. Bas van de Putte 2. Berend Ruben. Beide spelers staan vrijwel gelijk. De afstand tot nummer 3 van de ranglijst Oliver de Hert is wel groter geworden.


Schaakproblemen

De stand van het probleem van vorige week was als volgt. Wit: Kg1, Tf1, Le2, Le3, pi: a4, d5, f2, g2 en h2. Zwart: Kg8, Tf8, Lg6, Pe5, pi: a6, d6, f7, g7 en h7. De vraag was: hoe bereikt wit een winnende stelling. Dat gaat als volgt: 1. f4 Het zwarte paard wordt aangevallen en zal dus weg moeten. Dat kan alleen veilig naar d7. Zwart speelt dus 1. ……. Pd7. Vervolgens speelt wit 2. f5. Nu staat het zwarte paard aangevallen en kan nergens veilig naar toe. Deze loper gaat dus verloren en dan heeft wit dus een winnende stelling bereikt.


In het nieuwe probleem, zie diagram, staat wit fors achter, maar kan de vijandelijke dame slaan. Wit heeft een gevaarlijke pion en is aan zet. Hoe kan wit winnen?[n]