Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Bravis Ziekenhuis: ‘Eerste covidpatiënt mogelijk al eind 2019 in Nederland’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - De eerste coronapatiënt in Nederland is mogelijk al op 21 december 2019 opgenomen in het Bravis Ziekenhuis. Dat stelt Soufian el Bouazati, voorzitter van de Commissie Dossieranalyse en Necrologie en SEH-arts bij het Bravis ziekenhuis in een interview met vakblad Medisch Contact.

In het vakblad legt El Bouazati uit dat er in februari 2020 vijftien mensen in het Bravis ziekenhuis zijn overleden met de diagnose pneumonie. “Terwijl we buiten griepgolven vrijwel nooit meer dan tien overledenen zien met pneumonie binnen één maand”, vertelt Soufian el Bouazati. “Dat was voor ons aanleiding om nog eens goed naar alle dossiers te kijken voor een mogelijke verklaring.”

Bij het analyseren van de dossiers viel volgens El Bouazati op dat de diagnose na verloop van tijd werd bijgesteld of in twijfel werd getrokken. Bijvoorbeeld doordat de behandeling niet volgens verwachting aansloeg. “En als je nu terugkijkt naar de thoraxfoto’s die zijn gemaakt, dan lijkt dat erg op covid-19. Maar dat beeld was in die tijd natuurlijk nog niet bekend”, zegt hij in het vakblad.

Omdat veel van de patiënten die in februari overleden al in januari werden opgenomen, werden ook dossiers uit die maand geanalyseerd. “Uiteindelijk bleek één patiënt bij wie we covid zeer sterk vermoedden, zelfs al op 21 december 2019 te zijn opgenomen. Zij was toen al ongeveer tien dagen ziek.”

Om te achterhalen of de vermoedens gegrond waren, legde de commissie ze voor aan radiologen. “Bij een aantal foto’s was de radioloog heel duidelijk: ‘Dit is typisch covid.’ Bij enkele andere patiënten was het zeer waarschijnlijk.” Van de twintig onderzochte dossiers denkt de commissie dat het in negen gevallen covid-19 betreft. Omdat bloedsamples inmiddels allemaal vernietigd zijn, is het lastig om aan harde bewijzen te komen. 

Om hun vermoedens verder te onderbouwen zijn El Bouazati en collega’s daarom bezig om de dossiers geblindeerd aan een radioloog en longarts voor te leggen.