omwonenden van De Zoom
omwonenden van De Zoom Foto: Rien Kerstens

De Zoom is weer schoon dankzij enthousiaste vrijwilligers

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wat hebben een Kerstboom, een verkeersbord en kartonnen dozen met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal uit een prachtig stukje stadsnatuur gehaald tijdens de jaarlijkse Zoomschoondag. Meer dan dertig omwonenden van de Noordzijde- en Zuidzijde Zoom en de Halsterseweg stroopten de mouwen op tijdens de nationale Opschoondag. De bereidwilligheid en het enthousiasme bij deze mensen is elk jaar weer hoog om deze gedeelde, gigantische voortuin weer te laten stralen in de lentezon. En die zon werkte ook fantastisch mee.

Na een heerlijke koffie en thee bij Karina en Eric van den Elshout, die ook deze editie de organisatie op zich namen, ging de oranje brigade in alle vroegte het afval te lijf. Gewapend met het juiste gereedschap dat door de gemeente beschikbaar werd gesteld werden in drie uur tijd zo’n zestig vuilniszakken gevuld die daarna ook door medewerkers van de gemeente werden opgehaald. Een hele hoop, maar gelukkig een stuk minder dan voorgaande jaren. Is dit wellicht een gevolg van de coronacrisis? Of mogen we hoopvol constateren dat steeds meer mensen, waaronder de vele schoolgaande jeugd, hun eigen verantwoordelijkheid pakken en geen afval klakkeloos in de natuur dumpen?

Niet alleen het afval werd minutieus verwijderd. Ook werd deze oude turfvaart verholpen van een aantal serieuze verstoppingen. De vele stormen die langs zijn geraasd hebben gezorgd voor heel wat schade. Afgebroken takken die in de Zoom terecht zijn gekomen hielden blaadjes en afval tegen waardoor het water in de Zoom niet meer door kon stromen. Gehesen in een waadpak werd dit probleem handmatig door een aantal vrijwilligers aangepakt. Dankbaar kon het water van de Zoom hierna haar weg weer vervolgen voor de laatste kilometer richting de Theodorushaven. Hopelijk wordt deze uitdaging in het vervolg opgepakt door het Waterschap.

Bewustwording

Steeds meer liefhebbers genieten van dit unieke stukje natuurschoon aan de rand van de binnenstad van Bergen op Zoom. Wandelend met of zonder huisdier, alleen of zoals deze ochtend in grote getale langs de georganiseerde Gertrudistocht van de Wandelende Krabben. Door het schoonhouden van de Zoom hopen alle vrijwilligers op een stuk bewustwording bij alle passanten en recreanten zodat we samen, tot in lengte van dagen kunnen blijven genieten van een schone Zoom!