Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

‘Kinderopvang is meer dan spelen met kinderen’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Daphne Konings is al 12,5 jaar werkzaam bij Mamaloe Kinderopvang. Op 18-jarige leeftijd kwam ze via een stage bij de Bergse kinderopvangorganisatie terecht en sindsdien is ze ‘blijven plakken’. “Ik vind het heel leuk werk om te doen”, zegt ze vol enthousiasme.

Daphne, wat voor opleiding heb je gedaan?
Ik heb de opleiding Pedagogisch Werk gevolgd op het Kellebeek College in Roosendaal. Dat was in feite een driejarige opleiding, maar ik heb flink mijn schouders eronder gezet, waardoor ik na twee jaar al klaar was. Daarna ben ik doorgegaan naar een niveau 4-opleiding voor kinderopvang en daarbij moest ik ook stagelopen. Ik werd gekoppeld aan Mamaloe Kinderopvang en ik kreeg daarbij meteen een contract op oproepbasis. Ik had immers al de papieren om op de groep te staan.

Waarom ben je de kinderopvang ingegaan?
Ik wilde van jongs af aan al met kinderen werken. Mijn moeder heeft veel oppaswerk gedaan en daarom ben ik deze opleiding gaan doen. Ik was jong en de zorg voor die kinderen én het spelen met de kinderen, dat trok me enorm aan. Inmiddels weet ik dat er veel meer bij komt kijken dan alleen het spelen en zorgen. Maar het is leuk en interessant werk.

Is dat een misopvatting van jouw werk, dat je alleen aan het spelen bent?
Ja, heel veel mensen denken dat wij lekker de hele dag in de zandbak aan het spelen zijn. Dat zit er ook bij, maar kinderopvang is meer dan alleen spelen met kinderen. Mijn functie houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de dagelijkse zorg van kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud. Wij organiseren activiteiten, zodat zij zich kunnen ontwikkelen. We gaan iedere vier weken aan de slag met een ander thema, waarbij we de kinderen stimuleren op verschillende ontwikkelingsgebieden.

Hoe ziet jouw dag er gemiddeld uit?
We werken met twee verschillende diensten. De vroege dienst van 07.00 tot 17.00 uur of de late dienst van 08.45 tot 18.15 uur. Dat zijn lange dagen. Ik werk bijvoorbeeld 27 uur, maar door de lange dagen hoef ik maar drie dagen te werken. Als ik een vroege dienst heb dan begin ik met een paar kinderen die op aanvraag binnenkomen. Daar doen we vaak nog even mee ontbijten. Vanaf 07.30 uur komen de andere kinderen. We ontvangen de kinderen en hebben even een korte overdracht met ouders over eventuele bijzonderheden. De kinderen gaan vrij spelen, totdat mijn collega erbij komt. We bespreken dan even de dag: Wat gaan we doen en zijn er nog bijzonderheden? Daarna starten we met het vaste dagprogramma.

Hoe ziet het dagprogramma eruit?
Iedere groep heeft z’n eigen dagprogramma. De baby’s hebben bijvoorbeeld allemaal een eigen ritme vanuit thuis en dat proberen wij ook aan te houden. De oudere kinderen slapen tussen de middag niet meer, dus dat is ook anders. Maar, over het algemeen, beginnen we met een activiteit. Dan is het om 09.30 uur tijd voor drinken met een cracker, gevolgd door een verschoonmoment. Daarna is er weer een korte activiteit en om 11.30 uur beginnen we met de lunch. Na het eten worden de kinderen weer verschoond en gaan de kinderen die nog moeten slapen, naar bed. Halverwege de middag, als iedereen weer wakker en aangekleed is, doen we nog een activiteit en om 16.00 uur eten we nog wat fruit. Vanaf 16.30 tot 18.15 uur kunnen ouders hun kind weer ophalen.

Is het leuk werk?
Ja, ik vind het heel leuk. Het geeft enorm veel voldoening om voor die kinderen te zorgen. Daarnaast leer je ze ook echt iets. Je ziet ze groeien in hun ontwikkeling en daar dragen wij een steentje aan bij. Dat is heel bijzonder. Daarnaast is het heel uitdagend werk. Iedere dag is hetzelfde en toch is iedere dag weer anders. We werken met een klein team van vier personen, zodat de kinderen vaak dezelfde gezichten zien. Dat is ook erg gezellig.

Wat moet je kunnen om hier te werken?
Je moet in ieder geval de juiste diploma’s hebben, maar je moet het ook gewoon kunnen. Ik ben er van overtuigd dat je kinderopvang echt leuk moet vinden. Je bent hiervoor weggelegd of niet.