Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

DOOR MARJANNE HAVELAAR

BERGEN OP ZOOM - De kiezers hebben gesproken. Dat wil zeggen...nog niet de helft van de kiesgerechtigden, 44,9 procent oftewel 24.650 personen. Zij hebben de lokale politici opgescheept met een gecompliceerde coalitievorming, want alle dertien deelnemende partijen hebben een of meer zetels in de gemeenteraad veroverd. Inmiddels staat de teller op veertien partijen, want Aydin Akkaya heeft de GBWP verlaten en gaat solo verder.


GBWP werd weer de grootste partij in de raad, maar wel met twee zetels minder dan de negen die de partij nu heeft. BNDeStem meldt dat Akkaya vanwege een al langer lopende integriteitskwestie als eenmansfractie doorgaat, waardoor GBWP nog zes zetels overhoudt, slechts een meer dan de VVD. GBWP-partijleider Arjan van der Weegen: "Wij zijn trots dat we de grootste zijn en tegelijkertijd bescheiden, want we hebben wel een stevig signaal van de kiezers gekregen. De uitslag laat zien dat er massaal op lokale partijen is gestemd (20 van de 33 zetels). Helaas was de opkomst laag en dat zegt veel over het vertrouwen van de samenleving in de politiek. Daar ligt een enorme opdracht voor ons gezamenlijk." Van der Weegen verwacht moeizame onderhandelingen: "Het vormen van een politiek akkoord en een nieuw college gaat met deze uitslag niet eenvoudig zijn. Wij zullen daar onze verantwoordelijkheid in nemen en vanuit samenwerking proberen te komen tot een stabiel bestuur."

Lijst Linssen blijft de derde partij van Bergen op Zoom, maar zakt van vier naar drie zetels. "Verlies is altijd pijnlijk, zeker als je naar de enorme inzet van het team kijkt", aldus  partijvoorzitter Ton Linssen. Vooral de versnippering baart hem zorgen. ,,Dat is slecht voor Bergen op Zoom en maakt besturen haast onmogelijk. Het past Lijst Linssen met het verlies van een zetel, de winnaars de ruimte te geven. Ook de grote verliezer GBWP moet nog steeds als grootste partij de formatie starten. Probeer maar eens een bestuur te vormen met dertien partijen. Het cijfer dertien zegt genoeg", vindt Linssen.

Nieuwkomer Belang van Bergen op Zoom ziet in de versnippering een teken dat de bestuurlijke praktijk moet veranderen. Eric de Bie, leider van de partij: "Met een zetel zijn we bescheiden van omvang, maar in het versnipperde politieke landschap verkeren we in goed gezelschap. De versnippering is de wens van de kiezer. Als dat betekent dat we in de huidige bestuurlijke praktijk een onbestuurbare gemeente krijgen, dan moeten we die bestuurlijke praktijk veranderen. Wij denken dat een dichtgetimmerd bestuursakkoord geen kans van slagen heeft maar zien eerder heil in een extraparlementair college dat per onderwerp een meerderheid zoekt in de Raad." 

Louis van der Kallen van BSD is er met zijn partij niet in geslaagd te groeien en blijft steken op twee zetels. Hij is niet blij met de uitslag. "Dertien partijen ontsieren het Bergse politieke Landschap. Ik rouw. Ik baal. De kiezer heeft altijd gelijk zegt men dan. Voor de BSD ligt deelname aan coalitievorming niet voor de hand. Laat de ‘winnaars’ maar aan de slag gaan. 

GroenLinks Bergen op Zoom heeft naar eigen zeggen een goede verkiezingsuitslag met 6,8 procent van de stemmen en blijft met twee raadsleden in de raad. Kersverse fractieleider Selin Karar: ”We hebben een goede campagne gehad en wij zijn enthousiast en gemotiveerd om te strijden voor onze idealen in de raad!”

GroenLinks heeft met 6,8 procent van de stemmen, wat leidt tot twee zetels in de raad, de beste uitslag ooit gehaald tijdens gemeenteraadsverkiezingen. "We hebben de afgelopen jaren bewezen dat we ook met een kleine fractie veel kunnen betekenen voor de samenleving. We gaan werken aan het omgaan met de schuldenlast en om een energie neutrale gemeente te worden." [n]