Wat is de sterkste zet voor wit?
Wat is de sterkste zet voor wit? Foto: René Punt

Nek aan nek race duurt voort bij schakers

BERGEN OP ZOOM - In de 17e ronde van de interne Keizercompetitie hebben de koplopers geen fouten gemaakt. Bas van de Putte blijft daardoor licht voor op Berend Ruben. Het is wachten op de confrontatie tussen de twee koplopers.


Uitslagen 1e ronde afgelopen vrijdag waren: Piet Bruys-Bas van de Putte 0-1; Berend Ruben-Martin de Smit 1-0; Robert Kunst-Pieter-Jan Demmers 0-1; Rob Hopman-Been-Kees de Looff 1-0; Bert van der Linden-Jan Smits 0-1; Henk van Houten-Thom Iriks 0-1; Wesley Hopmans-Laurens Quinten 0-1; Jules van Raaij-Tom Keijzer ½-½; Sander Demmenie-Alexander van 't Hoff 1-0. Na de twee koplopers staat Oliver de Hert ruim voor op nummer 4 Martin de Smit en nummer 5 Robert Kunst. Opmerkelijk is de opmars van Thom Iriks. Hij is inmiddels gestegen naar plaats 12 en dat nadat hij pas onlangs lid is geworden, winstpercentage van ca. 70%.
Volgende week hebben de zaterdagteams een thuiswedstrijd externe competities. BSV 1 in de 3e klasse G tegen 1e team van Baronie, de schaakvereniging van Breda. BSV staat in deze klasse op de 3e plaats, Baronie staat 6e. Maar de wedstrijden tussen beide teams zijn altijd spannend en de uitslagen zijn ook vaak wisselend. Het tweede team van BSV heeft op 2 april een vrije ronde.
In het probleem van vorige week moest u uitzoeken hoe snel wit schaakmat kon geven. De stand was als volgt: wit: Kg1, Dh6, Tf1, Ld3, pi: a3, b4, c2, f2, g2, h2 en zwart: Kg8, Db6, Tc6, Tf8, Pd2, pi: a7, b7, c3, d6, f7, h7. Wit kan op de volgende manier het snelst schaakmat geven: 1. Lxh7+ Kh8 2. Lg6+ Kg8 3. Dxh7+ Kf8 4. Dxf7#. In vier zetten dus. In het nieuwe probleem, zie diagram, is niet direct een winstgang te vinden. Maar het is aan u om de beste zet voor wit te vinden.[n]