Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Foto: René Punt

Nog drie partijen te spelen voor jeugdschakers

BERGEN OP ZOOM - De tweede periode van de jeugdcompetitie is alweer een heel eind op streek. In de alle groepen zijn nog maar drie partijen te spelen.


Koningsgroep: Oud-kampioen Dion Winterberg, die in de 1e periode pas 3e werd, lijkt het in de 2e periode veel beter te doen. Hij versloeg naaste concurrent Tano van Schilt en heeft nu 3 uit 3. Er zijn nog vier spelers die op de 2e plaats kunnen komen. Spanning dus alom. De komende twee weken zullen bepalend zijn voor de eindstand in periode 2. Casper Room heeft de 1e periode gewonnen!
Torengroep: In de Torengroep is Jules van Raaij al kampioen. Hij heeft al zijn vijf partijen tot winst kunnen brengen. De tweede plaats is voor Tom Keijzer. Jules en Tom promoveren dus naar de koningsgroep.
Pionnengroep: In de pionnengroep moet Teun van Herel nog één partij spelen, maar hij is al niet meer te achterhalen door de concurrentie. Hij heeft nu vijf partijen gespeeld en alle vijf gewonnen. Wie met Teun promoveert naar de Torengroep is nog onduidelijk. Tim Pierik maakt wel de grootste kans.
In het vorige jeugdverslag kreeg u het volgende probleem op te lossen. De stand was: wit: Kg6, Pd5, Lh2 en zwart Kh8. Hoe geeft wit zo snel mogelijk mat. Het is best moeilijk om met een loper en een paard en een koning de tegenpartij mat te krijgen. Men moet eerst de tegenstander naar de hoek drijven waar de loper het hoekveld kan aanvallen. Gelukkig was dat in deze stelling al gebeurd en kan wit dus in 4 zetten schaakmat geven: 1. Lf4 Kg8 2. Lh6 Kh8 3. Lg7+ Kg8 en dan 4. Pf6 of Pe7 schaakmat.
In het nieuwe probleem, zie diagram, staat wit er niet zo best voor. Maar hij heeft toch een mogelijkheid om de partij naar zich toe te trekken. Hoe?[n]