BERGEN OP ZOOM - Iets doen voor een ander in je eigen buurt of wijk?

Kom naar de informatiemarkt over taalvrijwilligerswerk! Zaterdag 9 april is er van 11.00 tot 15.00 uur een informatiemarkt over taalvrijwilligerswerk in de Bibliotheek Bergen op Zoom, Kortemeestraat 17.


De markt is bedoeld voor iedereen die op zoek is naar zinvol vrijwilligerswerk in de eigen buurt of wijk, het leuk vindt om met taal en mensen te werken en beschikt over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit. 


Moeite met lezen en schrijven

Laaggeletterdheid is in Nederland een groot probleem. Ongeveer 13.000 inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hebben moeite met lezen en schrijven. Dit cijfer ligt in Bergen op Zoom boven het landelijk gemiddelde. Diverse organisaties zetten zich actief in om volwassenen te helpen om beter te lezen, schrijven, spreken, rekenen en werken met de computer.


Taal- en Digitaalvrijwilligers gezocht

de Bibliotheek West-Brabant, Curio, Humanitas, VoorleesExpress (onderdeel van WijZijn Traverse Groep), Bij Boshardt (Leger des Heils) en het V.I.V. (Vrouwen Integratie Vandaag) zoeken enthousiaste taalvrijwilligers, die het verschil kunnen maken in iemands leven. 

Met een paar uur per week kunnen zij de basisvaardigheden van een ander verbeteren. Vrijwilligers kunnen op verschillende manieren aan de slag: individueel, met een groepje taalcursisten, als voorlezer, Taalmaatje etc. Tijdens de informatiemarkt vertellen de organisaties meer over de diverse vrijwilligersvacatures en mogelijkheden.


Taalachterstand

Zo helpen vrijwilligers van de VoorleesExpress kinderen van 2 tot 8 jaar die een taalachterstand hebben. Ze gaan een half jaar lang iedere week bij het gezin op bezoek om voor te lezen, taalspelletjes te doen en met het kind en de ouders te praten. Curio verzorgt lessen Nederlands als Tweede Taal en cursussen voor Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven. Vrijwilligers worden ingezet bij het ondersteunen tijdens de les en in het computerlokaal.


13.000 inwoners hebben moeite met lezen en schrijven



Taalles

Bij het V.I.V. wordt Nederlandse taalles gegeven aan vrouwen, in een groep of individueel. Daarom zijn ze op zoek naar vrouwen, die het leuk vinden om met vrouwen uit diverse landen te werken.

Taalmaatjes bij Humanitas of Vluchtelingenwerk helpen mensen met een andere taalachtergrond om hun Nederlands te verbeteren. Vrijwilligers gaan ca. een jaar lang iedere week naar de deelnemer thuis. Meestal ligt de nadruk op het spreken van het Nederlands.


Ondersteunen en oefenen

Taalvrijwilligers zijn in de bibliotheek in kleine groepjes aan de slag met het ondersteunen en oefenen van de Nederlandse taal in schrijven, spreken en lezen voor iedereen die dat wil. Soms themagericht voor een gezond leven of hulp bij solliciteren, maar ook in het Taalcafé en Handwerklokaal.


Meer weten?

Kom langs tijdens de informatiemarkt op zaterdag 9 april van 11.00 - 15.00 uur, stuur een e-mail naar Chantal van Dravik c.vandravik@bibliotheekwb.nl[n]