Afbeelding
Foto: lucienne de brabander

Asperges voor de Koning

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Oekraïense Natali Kasyanenko heeft woensdag de eerste asperge gestoken bij aspergeteler Hereijgers in Lepelstraat. Het kakelverse witte goud werd zorgvuldig in een speciaal kistje gelegd, dat als het vol is, wordt aangeboden aan koning Willem-Alexander.

Ondanks de gure weersomstandigheden heerste er een feestelijke sfeer op het aspergeveld. Stichting Proefmei organiseerde ook dit jaar een speciaal evenement rond het steken van de eerste asperges van de Brabantse Wal. Voorzitter Dennis Tilborg bedacht dit jaar dat het een goed idee zou zijn om het Oekraïense volk extra aandacht te schenken bij deze gelegenheid. Niet alleen het steken van de eerste asperge gebeurde door een Oekraïense. De Oekraïense vluchtelingen die verblijven in voormalig verzorgingstehuis Avondvrede, kregen een feestelijke aspergelunch aangeboden. Die werd klaargemaakt door leerlingen van de Curio horecaopleiding.

Traditiegetrouw zijn asperges klaar voor de oogst in de maand mei. Hereijgers heeft de natuur een handje geholpen door de grond te verwarmen.  Of dat in de toekomst zo blijft is de vraag. Vanwege de huidige gasprijzen worden asperges op die manier onbetaalbaar en is een betere optie om de natuur haar gang te laten gaan. 

Het inmiddels gevulde kistje asperges werd rond het middaguur overgedragen aan burgemeester Frank Petter die ervoor zorgt dat het witte goud wordt afgeleverd op het koninklijk paleis.