AIC Bergen op Zoom feestelijke opening op 15 april

BERGEN OP ZOOM - Op 15 april gaat het AIC weer van start, en hebben we goodie bags klaarliggen voor alle bezoekers.


Wat doet het AIC (Autisme Informatie Centrum Bergen op Zoom) nu eigenlijk, en kan ik daar zomaar binnen komen? Ja, als AIC proberen we een zo laag mogelijke drempel te hebben voor mensen die vragen hebben met betrekking tot autisme in de breedste zin.  Eens per maand, op donderdagmiddag worden er in de omgeving van Bergen op Zoom wandelingen georganiseerd, elke 1e en 3e vrijdag ochtend van de maand zijn er activiteiten in de locatie in Halsteren.

Waar is het AIC Bergen op Zoom gehuisvest? Wij zijn te gast bij de Wittenhorst, Lindelaantje 1 4661JK Halsteren. Kijk voor al onze activiteiten op onze website https://nva-nb.nl/aic-bergen-op-zoom/


Ik wil naar een activiteit, kan ik zo maar komen, of moet ik lid zijn van de NVA? Om deel te nemen aan de activiteiten hoef je géén lid te zijn van de NVA. Wel zouden wij het fijn vinden om  aan te melden via onze website, zo weten we hoeveel mensen we kunnen verwachten. Mocht er geen plaats meer zijn, dan is er de mogelijkheid om aan te melden voor de reservelijst. Als er plaats vrijkomt, dan nemen we contact met je op.

Wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilliger die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen.


Tijdens een thema-ochtend / avond wordt er dieper ingegaan op bepaalde thema’s die spelen. De thema’s die behandeld worden zijn zeer divers, zo wordt er de ene keer gepraat over vakanties, en welke “problemen” dat met zich mee kan brengen voor mensen met autisme, en de andere keer hebben we het over emoties of over dwang en rituelen. Je ziet, het aanbod is erg divers. Elke thema-ochtend / avond maken onze vrijwilligers gebruik van diverse tools om een interessante ochtend aan te bieden voor de aanwezige bezoekers. Zo kan het voorkomen dat er een (korte) film vertoond wordt om zo het thema van die dag in te leiden, maar er worden ook sprekers en ervaringsdeskundige uitgenodigd om te komen vertellen over een bepaald thema. Tijdens de lotgenotencontact ochtenden gaan we met elkaar in gesprek, om zo ervaringen uit te wisselen. Tijdens onze wandelingen gaan we met elkaar in een ongedwongen sfeer, in de buitenlucht met elkaar in gesprek.


Het is altijd mogelijk om persoonlijke vragen te stellen aan een van onze vrijwilligers, dit kan en mag ook per mail. Het mail adres staat onder aan dit stuk. Deze vragen kunnen heel breed zijn, maar ook persoonlijke vragen over hoe om te gaan met een bepaalde situatie is mogelijk. Wij proberen altijd zo neutraal mogelijk te zijn, als er een vraag komt, welke organisatie past het beste bij mij, dan moeten wij het antwoord schuldig blijven. Dat weten we niet, daarom bieden wij altijd meerdere partijen aan, zodat de vraagsteller zelf een keuze kan maken en kan zien waar hij of zij zich het beste bij voelt, want dat blijft toch een persoonlijke keuze. Al onze vrijwilligers zijn ervaringsdeskundige en géén professionals.


Activiteiten tot aan zomer 2022

Wandeling (donderdag) 14 april, 19 mei en 23 juni.


Activiteiten Wittenhorst:

15 april (opening van ons nieuwe AIC).
20 mei thema-ochtend/presentatie camoufleren /maskeren.
3 juni lotgenotencontact.
17 juni filmochtend Mind my Mind.
1 juli lotgenotencontact.
15 juli thema-ochtend vakantie/
structuur.[n]