Hoe wint wit?
Hoe wint wit? Foto: René Punt

Casper Room en Dion Winterberg ex aequo in 2e periode

BERGEN OP ZOOM - De tweede periode van dit seizoen is in de koningsgroep geëindigd in een gelijke stand. In de torengroep is Jules van Raaij samen met Tom Keijzer de nieuwe gezichten in de koningsgroep in de 3e periode. Teun van Herel en Tim Pierik promoveren naar de Torengroep.


Het was spannend in de koningsgroep in de 2e periode. De 1e periode kampioen Casper Room verloor al vroeg van William van Heerebeek. Dion Winterberg, de kampioen van vorig seizoen, won al zijn partijen, maar moest in de laatste ronde zijn meerdere erkennen in Casper. Tano van Schilt moest genoegen nemen met de 3e plaats. Deze drie spelers moesten vorig jaar al een beslissingsdriekamp spelen om het kampioenschap. Dat werd toen gewonnen door Dion, met op de 2e plaats Tano. Dit jaar heeft Casper Room de grootste kans om jeugdkampioen te worden. Jules van Raaij is met een score van 100% kampioen geworden in Torengroep. Op de tweede plaats is geëindigd Tom Keijzer. Zowel Jules als Tom promoveren naar de koningsgroep. Vooral van Jules wordt verwacht dat hij Dion, Casper en Tano heel goed partij zal kunnen geven. Dat is wel gebleken uit de resultaten van Jules in de seniorencompetitie. Doordat Jules halverwege het jaar is ingestroomd is het niet realistisch dat hij nog voor het algehele kampioenschap kan gaan. Teun van Herel is met een 100% score kampioen van de Pionnengroep geworden en promoveert daardoor naar de Torengroep. Ook Tim Pierik promoveert naar de Torengroep met een score van 4 uit 6.


KO-toernooi
In dit toernooi spelen de spelers twee partijen tegen elkaar en degene met het meeste aantal punten gaat door, de andere is uitgeschakeld. Eventueel wordt nog een 3e partij gespeeld als er een gelijke stand is na 2 partijen. De competitie is in sterktes ingedeeld. In de Stap 4 en hoger groep heeft Casper Room zich al een tijdje geleden naar de finale gespeeld. Hij zal daarin spelen tegen Tano van Schilt of Dion Winterberg. Tussen deze twee spelers heeft Tano de eerste partij gewonnen. Dion zal dus in de tweede partij moeten winnen om een barrage te krijgen. In de Stap 2 en 3 groep heeft William van Heerebeek zich geplaats voor de halve finale door met 2-1 te winnen van Teun van Herel. Tim Pierik,  Jules van Raaij en Martin Schoones hebben in hun kwartfinale partij een 1-0 voorsprong genomen. In de Stap 1 groep heeft Marius Bakx met 1½-½ gewonnen van Willem de Groot en is dan ook halve finalist. Ook Lexi Bogers heeft met 1½-½ gewonnen van Annika Timmers en is dus halve finalist. De kwartfinale strijd tussen Selva Mansuroglu en Maurits de Groot hebben beide spelers een keer gewonnen. Een beslissingspartij zal dus bepalen wie doorgaat. De andere  kwartfinale partij moet nog gespeeld worden.


Schaakpuzzels
Het probleem van vorige week. Wit: Kg1, Tc1, Te1, Lh2 en pi: f2, g2 en h3. Zwart: Kg8, Dg6, Ld5, Pd6 en pi: a7, b6, f7, g7 en h7. Zwart staat ver voor en dreigt ook nog mat. Maar wit kan toch winnen door: 1. Tc8+ Pxc8 2. Te8#. Het nieuwe probleem, zie diagram, is een eindspel. Wit is aan zet. Met welke zet kan wit winnen als hij goed blijft spelen? Het is leerzaam om diverse zetten uit te proberen.[n]