Afbeelding

De Koerdische Zozan Ramadan is druk bezig in de keuken van de kantine. Ze verdeelt haar aandacht over het voorbereiden van de lunch voor het schoolpersoneel en de begeleiding van jonge leerlingen die kennis komen maken met het horecavak.

Zozan komt uit Syriƫ en kwam in 2015 naar Nederland. In 2020 begon ze aan het Curio in de entreeopleiding. De jonge moeder, haar zoontje is vijf jaar oud, liep echter vast tijdens haar stage bij een bedrijf, omdat ze door ziekte en de zorg voor haar kind, te vaak werk moest verzuimen. Docente/jobcoach Nadia Alj nam de 25-jarige onder haar vleugels vanuit Curio ViaStart en maakte samen met Zozan een opleidingsplan op maat. Nu werkt die vier dagen per week in de keuken om horecavaardigheden op te doen. Daarnaast ontwikkelt ze zich als begeleider van de jongeren van twaalf tot achttien jaar, die het horeca vak willen ontdekken.
Zozan is erg blij met de kansen die ze krijgt en het respect van de andere leerlingen. "Vanwege mijn zoontje kan ik moeilijk in een bedrijf terecht. In de horeca moet je ook op zaterdag en zondag werken en dat kan voor mij niet. Hier kan ik in overleg naar huis, als dat nodig is." Naast het horecavak en de training om anderen te coachen, krijgt Zozan een dag per week les. ,,Op maandagochtend heb ik Nederlandse les. In de middag ben ik bij juffrouw Nadia." Alj vertelt dat ze haar leert een goede werknemer en een goede Nederlander te zijn. Dat gaat over op tijd komen en er verzorgd uitzien, maar ook over zaken als belastingen.

Zozan wil graag de Nederlandse nationaliteit bemachtigen en dan haar rijbewijs halen. Zover is het nog niet, maar ze leert intussen wel fietsen, onder begeleiding van Alj. Uiteindelijk wil ze toch receptioniste worden. "Ik zie er graag verzorgd uit en vindt contact met mensen prettig. Ook hou ik van talen, dus het is leuk dat ik dan Engels ga leren."