Afbeelding
Foto:

Als onderwijsmanager van de internationale schakelklas van onderwijsinstelling Curio, is Rogier Raeijmaekers nauw betrokken bij het leerwerktraject Workflow. "Wij zetten ons in voor kwetsbare nieuwkomers in onze samenleving. Wij bieden hen structurele begeleiding.

Waar het om gaat, volgens Raeijmaekers, is dat onder de nieuwe burgers, jongeren zijn met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. "Ze spreken de taal niet, hebben geen idee van het werkethos dat we in Nederland kennen en ook hun beroepsbeeld wijkt vaak nogal af van de realiteit." 

"Als eerste stap bieden we hen een beschermde leerwerkomgeving aan, binnen Curio. Daarna zijn er mogelijkheden voor een soort halfopen constructie." Raeijmaekers noemt als voorbeeld de fietsenwerkplaats naast het schoolgebouw, waar monteurs in de dop fietsen onder handen nemen die door de Bergse autoriteiten als 'zwerffiets' van straat zijn geraapt. "Ze krijgen daarbij begeleiding vanuit Curio. Daarna worden die rijwielen gebruikt voor de fietsles of verkocht aan leerlingen die er een nodig hebben." De derde stap is een stageplek bij een bedrijf.

Bedrijven zijn belangrijke partners voor Workflow. "Het is zeker een uitdaging. Er is veel communicatie nodig bij de begeleiding, maar daar kunnen wij bij helpen. Het gaat erom dat wij deze jongeren een echte kans geven, anders komen ze werkeloos thuis te zitten, met alle risico's van dien.