Afbeelding

Goederen en giften voor Oekraïne blijven nodig

BERGEN OP ZOOM - Vrachtwagens vol hulpgoederen naar Oekraïne blijven nodig. “De humanitaire situatie is dramatisch.”

Ruim een maand na de Russische inval in Oekraïne blijft noodhulp hard nodig, stelt Arjan van Dijke, voorzitter van de stichting Metadidomi. “De nood is groot en de humanitaire situatie is dramatisch. Vooral rond Kiev en steden in het oosten zoals Charkov, Marioepol, Soemy, Molitopol, Cherson zijn er door de constante bombardementen, duizenden doden, tienduizenden gewonden en honderdduizenden dakloze vluchtelingen. Werkelijk hartverscheurend.”

Vanaf dag één van de oorlog in Oekraïne is Van Dijke samen met tientallen vrijwilligers actief om hulpgoederen naar het oosten van Europa te krijgen. Via inzamelpunten op het eiland Tholen komen goederen naar een magazijn in Sint-Annaland en worden daar gesorteerd. Ook is er een inkoopteam van ondernemers die hulpgoederen inkoopt, zoals houdbaar voedsel, aggregaten, accu`s, satelliettelefoons, verband en medicijnen.


Zoons

Van Dijke heeft korte lijntjes: twee van zijn zoons zijn getrouwd met een Oekraïense en één ervan had tot de inval daar een boerderij en handel in gebruikte landbouwmachines. Toen de oorlog in de nacht van 24 op 25 februari uitbrak zijn ze naar Nederland gevlucht.

Zoon Evert is aangesteld als algemeen coördinator en is dag en nacht bezig met alle projecten van Metadidomi in en buiten Oekraïne. Dat is zowel opvang van Oekraïense vluchtelingen als het organiseren van de hulptransporten. “Door zijn vele directe relaties in Oekraïne met kerkelijke en burgerlijke autoriteiten, klanten en andere zakenrelaties, heeft hij daar een groot netwerk. Met name rond de Zhytomir, een stad met 300.000 inwoners.”

Om alles naar Oekraïne te vervoeren kost 4000 euro per truck. Een container met pasta bedraagt 20.000 euro. “Goederen en giften blijven nodig. Gelukkig krijgen we veel donaties. Onze inspanningen zijn maar een druppel, maar vele druppels maken de emmer ook vol.”[n]