Toolkit voor MS
Toolkit voor MS Foto: MSVereniging Nederland

Hoe leg je uit hoe het voelt om MS te hebben?

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Gerda en Rianne, voorlichters van de MS Vereniging Nederland, kunnen je dit vertellen én laten voelen. De MS-Vereniging Nederland (MSVN) is een patiëntenvereniging voor mensen met MS. Zij geeft voorlichting, brengt mensen met MS met elkaar in contact en behartigt haar belangen.

MSVN is een vereniging die zowel landelijk als regionaal bijeenkomsten organiseert. Zo ook in de regio West-Brabant. In  Bergen op Zoom en Roosendaal worden sinds vorig jaar activiteiten georganiseerd door een groep enthousiaste vrijwilligers.

In Nederland hebben ongeveer 25.000 mensen MS. Jaarlijks komen er zo’n 1.000 mensen bij. In de regio West-Brabant zijn er ongeveer 1000 mensen die MS hebben. Meestal beginnen de eerste symptomen op jonge leeftijd, tussen de 20 en 40 jaar oud. Helaas zijn er nog geen medicijnen die deze slopende ziekte genezen. Wel zijn er medicijnen die de ziekte remmen.

MS is grillig en onvoorspelbaar. Dat brengt veel onzekerheden met zich mee. Omdat de MS-symptomen niet altijd zichtbaar zijn, is het voor mensen met MS vaak lastig om uit te leggen hoe het is en hoe het voelt om MS te hebben.
 

Tijdens de bijeenkomst op maandagavond 25 april in Ontmoetingscentrum De Kastanje zullen de voorlichters, Gerda en Rianne, vertellen wat MS voor ziekte is, welke behandelmogelijkheden er op dit moment zijn en wat de impact is voor iemand met MS voor zichzelf en voor zijn/haar omgeving. Een praatje is leuk. Maar je weet dan nog niet echt hoe het is om MS te hebben. Iemand met MS kan last krijgen van onder meer: zien, gevoelsstoornissen, evenwicht, coördinatie en lopen. Als je één of meerdere van deze klachten hebt hoe zorg je dan voor een kindje? Hoe is het om een eindje te lopen, als je benen niet doen wat je wilt? Hoe kleed je je aan of uit, als je MS hebt? Gerda en Rianne laten jou dit ervaren. Op een leuke speelse manier. Zij gebruiken hiervoor een speciale toolkit. Dus heb je zelf MS en wil je weten hoe bepaalde symptomen van MS voelen?  Wil jij (kind, partner, ouder, vriend(in)) weten waar je met MS tegenaan loopt? Ben je geïnteresseerd in wat MS is en hoe het voelt om MS te hebben? Kom dan ook maandagavond 25 april naar de Kastanje in Bergen op Zoom en ervaar het zelf, op een leuke speelse ontspannende manier. 

De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Je bent welkom vanaf 19.30 uur. We eindigen om uiterlijk 22.00 uur. De bijeenkomst is gratis. Wel graag aanmelden, zodat we genoeg stoelen kunnen klaarzetten, op BrabantWest@MSVereniging.nl

Voor meer informatie over MS kijk ook op: msvereniging.nl/regios/brabant-west